ULUBIONY OBIAD POZNANIAKÓW - PIERÓG ŁAZARSKI

Jolanta Zielińska-Kaźmierczak – pomysłodawczyni poznańskiej Akademii Umiejętności „Kulinarne Przygody”, w kuchni PnŚ przygotuje dziś prawdziwy wielkopolski obiad.

Parzybroda
  • 0,75 kg kapusty włoskiej 
  • 0,5 kg ziemniaków 
  • 300 g wołowiny lub wieprzowiny 
  • suszone grzyby 
  • pęczek włoszczyzny 
  • gorczyca, ziele angielskie, kminek, sól, pieprz 
Umyte mięso pokrój w kostkę, zalej zimną wodą i gotuj z grzybami, włoszczyzną i przyprawami. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z wywaru. Kapustę pokrojoną w długie paski zalej mięsnym wywarem i gotuj jeszcze przez ok. 40 min. Na koniec dodaj mięso i przypraw do smaku solą i pieprzem. 

Parzybroda z kiełbasą 
  • 0,5 kg kapusty włoskiej 
  • 0,5 kg ziemniaków 
  • 0,5 kg kiełbasy 
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki 
  • czosnek 
Pokrój kapustę w paski i zalej gorącą wodą, następnie zagotuj. Ziemniaki pokrojone w kostkę włóż do kapusty i gotuj do miękkości. Smalec z mąką posłuży do przygotowania zasmażki, rozprowadź ją wywarem z kapusty. Połącz zasmażkę z kapustą i ziemniakami. Dokładnie wymieszaj i dodaj pokrojoną w grube plastry kiełbasę, pieprz i czosnek. Chwilę pogotuj, dopraw do smaku.

PIERÓG ŁAZARSKI 
CIASTO: 
  • 300 gram mąki 
  • mąka typu 450
  • 3/4 kubka letniej wody
  • 1/3 kostki świeżych drożdży 
  • 3 łyżki stołowe oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać sól i cukier oraz olej. Gdy wszystko się dokładnie rozpuści dodaj całą mąkę i wymieszaj. Gdy mąka wchłonie całą wodę wyrabiaj ciasto ręką. Uformuj kulę i pozostaw w misce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na stolnicy. Rozwałkowane ciasto przełóż na blachę wysmarowaną olejem. Gdy ciasto znajdzie się na blasze nałóż na połowę o kształcie trójkąta, zakryj pozostałym trójkątem i sklej. Posmaruj wierzch rozbełtanym jajkiem. Piecz w temperaturze 220 stopni przez ok. 20 minut. 

NADZIENIE
  • 200 g dyni
  • 100 g jarmużu 
  • 70 g sera pleśniowego 
  • 100 g wędzonego boczku
  • 50 ml oleju
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • sól, pieprz i cukier 
Dynię pokrój w kostkę posmaruj oliwą, posyp solą. Upiecz w piekarniku w 20o stopniach ok. 10 minut. Boczek pokroić w słupki i lekko przesmażyć, jarmuż sparzyć we wrzątku ok. 1 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Pomidory pogotować do odparowania, dodając pół łyżeczki soli i cukru oraz na koniec 2 łyżki oleju, ser pleśniowy. Pokroić w kostkę. Na połowę ciasta nałożyć sos pomidorowy, rozsmarowując na cieście, zostawiając brzegi do sklejenia. Następnie rozłożyć jarmuż, dynię, ser pleśniowy i boczek. Zakryć drugim trójkątem, skleić dalej jak w przepisie na ciasto.