Dzień Placków Ziemniaczanych - szybki gulasz

W kuchni dziś świętujemy Dzień Placków Ziemniaczanych, który przypada właśnie 13 listopada z tej okazji Jerzy Sobieniak proponuje: placki na styl amerykański, placki zapiekane ze speckiem i jajkiem, szybki gulasz a la stroganof.

Placki

  • 2 kg mącznych ziemniaków (np. irga)
  • 4 jajka
  • 2 cebule czerwone
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2 szkl mąki pszennej
  • Sól,pieprz
  • Olej rzepakowy
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni.
Ziemniaki ucieramy na drobnych oczkach, solimy, mieszamy i odstawiamy na 10-15 min. Odciskamy na sitku wodę z ziemniaków i odstawiamy, aby się ustała i zlewamy, a powstały krochmal dodajemy z powrotem do ziemniaków. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę i przeszkloną cebulę. Doprawiamy pieprzem i solą.
Patelnię teflonową rozgrzewamy i smarujemy olejem.
Smażymy placki o średnicy 10 cm, na każdy z nich układamy plasterek cebuli przed odwróceniem na drugą stronę. Placki smażymy na ciemno rumiany kolor.

Dodatki po polsku:
  • Kwaśna śmietana lub Krem fresh
  • 500ml  śmietanki 36%
  • 50ml soku z cytryny
Śmietankę mieszamy z sokiem z cytryny do zgęstnienia.
  • Cukier
  • Miód
Placki na styl amerykański:
  • Prażony boczek
  • 100g boczku wędzonego surowego w plastrach Syrop klonowy
Boczek układamy na pergaminie i przykrywamy kolejną warstwą pergaminu. Zapiekamy w 200st 10 min na chrupko Podajemy z plackami i syropem klonowym.

Placki zapiekane ze speckiem i jajkiem
  • 8 placków
  • 4 jajka
  • 150g specku
  • Szczypiorek
4 placki wycinamy przy pomocy szklanki tak aby powstał otwór w środku placka. Tak przygotowany placek układamy na pozostałe całe placki. Każdy z złożonych placków przykrywamy plasterkami specku i w powstałe wgłębienie wbijamy jajko, lekko solimy i zapiekamy w 170st 10-15 min. Podajemy z siekanym szczypiorkiem i kwaśną śmietaną.

Szybki gulasz ala stroganof
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 4 pieczarki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 cebule
  • 150 ml bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 100g sera wędzonego
Polędwiczkę kroimy w cienkie paski, cebulę kroimy w pióra, mięso mieszamy z cebulą, pieprzem i solą, pieczarki kroimy w cienkie plasterki.
Na suchą nagrzaną patelnie nakładamy połowę pieczarek i nie mieszając bez tłuszczu smażymy 2 min następnie mieszamy i dodajemy połowę mięsa rozsypując je równomiernie po całej patelni ponownie nie mieszając smażymy 1 min po czym mieszamy wszystkie składniki. Smażymy kolejną minutę ponownie nie mieszając i na koniec dodajemy połowę bulionu i 1 łyżkę koncentratu oraz sos sojowy, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Tak samo postępujemy z drugą połową składników. Podajemy z plackami posypujemy na gorąco tartym oscypkiem lub serem wędzonym.