Kuchnia pachnąca tymiankiem - carpaccio z pieczonego buraka

Carpaccio z pieczonych buraków z tymiankiem
Składniki na 4 osoby: 
  • 4 duże buraki, 
  • sól, pieprz, 
  • 1 saszetka tymianku
  • 1 cytryna (skórka i sok), 
  • 100 g rukoli, 
  • oliwa z oliwek, 
  • 50 g startego parmezanu
Buraki umyj, osusz, skrop oliwą i posól. Zawiń w folię aluminiową i wstaw do pieca nagrzanego na 180 stopni na około 1 godzinę. Zetrzyj skórkę z cytryny i połącz z jej sokiem. Zmieszaj odrobinę oliwy z tymiankiem. Buraki odwiń z foli, obierz i gdy są ciepłe pokrój w cienkie plastry. Ułóż na talerzu, skrop oliwą z tymiankiem, następnie cytrynowym sokiem ze skórką. Całość posól, popierz i dekoruj rukolą, a następnie parmezanem.

Pulpety z mielonych indyczych udzików z tymiankiem
Składniki na 4 osoby: 
  • 500 g mięsa mielonego z udzików indyka, 
  • sól, pieprz,
  • 1 saszetka tymianku,
  • 1 jajko, 
  • 4 duże ziemniaki, 
  • 100 g masła, 
  • 100 ml śmietanki 36%, 
  • 100g mrożonych podgrzybków, 
  • 1 biała cebula, 
  • 50 ml białego wytrawnego wina, 
  • olej rzepakowy
Mięso dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Wbij do niego jajko. Formuj 16 małych klopsów. Lekko je skrop olejem, posól i popieprz. Ugotuj ziemniaki, przetrzyj i gdy są gorące połącz z połową masła i śmietanki, dopraw solą i całość utrzyj na gładką masę. Borowiki podsmaż na oleju, dodaj pociętą cebulę i  gdy odparujesz całą wodę, dodaj wino. Odparuj alkohol, dodaj resztę masła i śmietanki. Całość dobrze wymieszaj. Klopsy smaż na oleju z obu stron. Dodaj 500 ml wody i duś około 10 minut. Gdy woda się zredukuje dodaj sos grzybowy. Całość wymieszaj. Podaj puree, ułóż klopsy i całość polej sosem z mięsa i grzybów.

Zapiekanka dyniowa z tymiankiem, mozzarellą i pomidorami
Składniki na 6 osób: 
  • 1 mała dynia hokkaido lub bambino, 
  • sól, pieprz, 
  • 1 saszetka tymianku, 
  • 2 kulki mozzarelli, 
  • 2 duże pomidory, 
  • olej rzepakowy, 
  • odrobina cukru
Dynię obierz, pokrój w kostkę i podsmaż około 10 minut na mały ogniu na patelni wraz z solą, cukrem i pieprzem. Przełóż do brytfanki. Na górę połóż plastry mozzarelli i całość wstaw na 10 minut do pieca nagrzanego na 200 stopni. Wyjmij, posyp tymiankiem, a na wierzch połóż plastry pomidora. Skrop olejem i wstaw na kolejne 5 minut do pieca. Wyciągnij z pieca, posyp raz jeszcze tymiankiem i podawaj.