RODZINNE GOTOWANIE TATY Z BLIŹNIACZKAMI - zupa z dyni

W naszej kuchni rodzinne gotowanie taty z bliźniaczkami! Rozgrzewająca kuchnia na jesienne słoty.

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z DYNI Z KOKOSEM
  • Pietruszka biała 
  • Marchew 4 szt.
  • Seler 1 szt.
  • Dynia 3 kg
  • Ziemniaki 2-3 szt.
  • Cebula 2 szt.
  • Mleko kokosowe
  • Pestki dyni
  • Pestki słonecznika
  • Imbir
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Olej
  • Masło klarowane
  • Kurkuma
  • Tymianek suszony
Przygotowujemy bulion warzywny - warzywa pokrojone w kostkę wrzucamy na gotującą się wodę. Dynie kroimy, wyciągamy miąższ, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. To samo z ziemniakami i cebulą. Podsmażamy dynie na maśle klarowanym i dodajemy do bulionu. To samo z cebulą i ziemniaczkami, ale dodajemy tu starty czosnek. Po podsmażeniu dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko oko. 30 min.  do miękkości. Dodajemy starty imbir. Patelnię po warzywach zalewamy małą ilością wrzątku i wlewamy do zupy. Dodajemy przyprawy i wszystko blendujemy i dodajemy 200 ml mleka kokosowego do gotowania. Miksujemy. Na patelni bez oleju podsmażamy pestki. Imbir starty dodajemy na sam koniec.

GULASZ Z SZYNKI Z CUKINIĄ I KURKUMĄ
  • szynka
  • marchew
  • cukinia
  • por
  • kurkuma
  • bulion
  • kurkuma
  • tymianek
  • oregano
  • ziemniaki
  • papryka czerwona
Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy, to samo z warzywami (por zamiast cebuli, smak będzie łagodniejszy). Dusimy co jakiś czas mieszając i podlewając wrzątkiem. Dodajemy przyprawy i osobno pokrojone i ugotowane ziemniaki na koniec.