MAKARONOWA KUCHNIA PNŚ - prosto z pomorza

SKŁADNIKI NA 8 OSÓB

Klasyczne Świderki z mieloną jagnięciną
  • 1 opakowanie makaronu Lubella Świderki nr 19 (500 g),
  • 2 średnie czerwone cebule,
  • 500 g mielonej jagnięcej łopatki,
  • 1 doniczka świeżej mięty,
  • sól/pieprz,
  • 50 ml oleju rzepakowego rafinowanego,
  • 100 g zimnego masła,
  • 200 ml białego wytrawnego wina
Na głęboką patelnię wlej olej, rozgrzej go i podsmaż krótko pociętą w kostkę czerwoną cebulę. Dodaj mięso i smaż około 10 min. Gdy jest lekko brązowe, a woda z mięsa odparowała dodaj sól i pieprz. Zamieszaj i smaż przez kolejne kilka minut. Gdy cała woda odparuje dodaj wino i zwiększ ogień pod mięsem. Zerwij wszystkie liście z mięty i potnij w cienkie paski. Dodaj połowę do mięsa. Zagotuj 5 l mocno osolonej wody i gdy wrze wrzuć całe opakowanie makaronu Lubella Świderki nr 19. Gotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, ale o jedną minutę krócej, bo ostatnią minutę makaron będzie się gotował w mięsno-miętowym sosie. Gdy makaron jest gotowy odcedź go i zostaw odrobinę wody. Wrzuć z powrotem do garnka i dodaj do niego sos z mięsa i mięty. Całość energicznie wymieszaj i dodaj zimne masło, mocno potrząśnij aby połączyć masło z sosem. Nakładaj na głębokie talerze i dekoruj pozostałą świeżą miętą.
 
Mini Kokardki z pieczoną dynią piżmową
  • 1 opakowanie makaronu Lubella Mini Kokardki (500 g),
  • 1 cała mała dynia piżmowa (około 700 g),
  • 1 pęczek kolorowego buraka liściastego lub mangoldu,
  • 150 gtartego na grubym oczku sera korycińskiego z czarnuszką,
  • sól/pieprz,
  • 1 duża biała cebula,
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru,
  • odrobina oleju rzepakowego rafinowanego,
  • 100 g zimnego masła
Dynię obierz i pokrój w małą kostkę. Obierz cebulę i imbir i smaż na oleju. Dodaj dynię, całość posól i zamieszaj na patelni. Przełóż patelnię na 10 minut do pieca nagrzanego na 180 st. i piecz dynię na patelni pod folią aluminiową lub pokrywką. Zagotuj 5 l mocno osolonej wody i gdy wrze wrzuć całe opakowanie makaronu Lubella Mini Kokardki. Gotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, ale o jedną minutę krócej, bo ostatnią minutę makaron będzie się gotował z warzywami. Gdy makaron jest gotowy odcedź go i zostaw odrobinę wody. Wrzuć z powrotem do garnka i dodaj do niego upieczoną dynię wraz z imbirem i cebulą a następnie dodaj pocięty drobno mangold (lub buraka liściowego). Całość zamieszaj, sprawdź słoność, dodaj pieprz i masło, wymieszaj i podawaj na głębokich talerzach. Posyp startym serem korycińskim.
 

Spaghetti pełnoziarniste dorszem i palonym masłem
  • 1 opakowanie pełnoziarnistego makaronu Lubella Spaghetti (500 g),
  • 1 cały duży fenkuł (koper włoski),
  • 1 biała duża cebula,
  • 2 całe cytryny,
  • 1 kostka masła, sól/pieprz,
  • odrobina oleju do smażenia,
  • 500 g polędwicy z dorsza,
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
Fenkuł pokrój w drobną kostkę, podobnie cebulę. Całość podsmaż na oleju, dodaj sól i pieprz. Zetrzyj skórki z cytryn i wyciśnij z nich sok. Skórkę dodaj do fenkuła i cebuli. Zgaś ogień pod patelnią. Zagotuj 5 l mocno osolonej wody i gdy wrze wrzuć całe opakowanie pełnoziarnistego makaronu Lubella Spaghetti. Gotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, ale o jedną minutę krócej, bo ostatnią minutę makaron będzie się gotował z warzywami. Gdy makaron jest gotowy odcedź go i zostaw odrobinę wody. Wrzuć z powrotem do garnka i dodaj do niego fenkuła z cebulą i cytryną. Na oddzielnej patelni usmaż rybę na maśle. Masło zrumień i wtedy dodaj rybę. Na końcu dodaj sok z cytryn. Cały sok z masłem wlej z powrotem do makaronu. Wymieszaj. Podawaj w głębokim talerzu układając rybę na wierzchu. Dekoruj natką pietruszki.