DOBRA, POLSKA ŻYWNOŚĆ - dlaczego jest najlepsza?

Plastry pieczonego rostbeffu
  • 400g rostbeffu  wołowego surowego, sezonowo na sucho (od 15 do 36 dni)
  • 2 słoiki buraczków marynowanych
  • 400g śmietany 18%
  • 170g majonezu
  • 100 g musztardy  delikatesowej
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • Sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Masło polskie
  • Ćwikła z chrzanem
Rostbef smarujemy olejem, solimy i pieprzymy. Obsmażamy na złoty kolor po 1min. z każdej strony. Na koniec smażenia dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, rozmaryn, łyżkę zimnego masła i oblewamy steka roztopionym masłem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 165°C przez 8min. Majonez, śmietanę, sok z cytryny łączymy razem doprawiamy solą i pieprzem.
 
Ekspresowa pomidorowa
  • Pół Kurczaka zagrodowego
  • 1l przecieru pomidorowego
  • 330ml śmietanki UHT 18%
  • Masło polskie
  • Sól, pieprz, cukier
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 3 marchwie
  • 3 pietruszki
  • 1 cebula
Kurczaka z warzywami i ziołami wkładamy go garnka zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez 45min. Następnie cedzimy, dodajemy przecier pomidorowy, śmietanke, i gotujemy na wolnym ogniu przez 20min. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem
 
Kaczka z buraczkami
  • 2 piersi z kaczki
  • Powidła śliwkowe
  • Miód spadziowy ze spadzi iglastej
  • Buraczki marynowane
  • Zasmażana kapusta czerwona
  • Sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
Pierś z kaczki delikatnie solimy od strony skóry, następnie kładziemy na zimną patelnie i wytapiamy tłuszcz do złotego koloru skóry. Przekładamy na blachę do pieczenia z czosnkiem i tymiankiem, solimy i pieprzymy pierś, wkładamy do piekarnika skórą do góry wcześniej smarujemy pierś powidłami śliwkowymi i pieczemy w 180°C przez 6min. Pierś po upieczeniu kroimy w plastry, podajemy z podgrzaną na maśle zasmażaną kapustą czerwoną, dekorujemy plastrami marynowanego buraka.