DLACZEGO WARTO JEŚĆ CIEMNE WINOGRONA?

Ciemne winogrona przedłużają życie, chronią przed zawałem, udarem i nowotworami. Prozdrowotne walory ciemnych winogron znane są człowiekowi od tysięcy lat, ale ich dobra sława jeszcze bardziej umocniła się na świecie, kiedy nauka niezbicie dowiodła, że mogą one zapobiegać wielu chorobom cywilizacyjnym. W ostatnich latach opublikowano mnóstwo raportów medycznych na temat dobroczynnego wpływu ciemnych winogron oraz czerwonego wina gronowego na układ sercowo-naczyniowy. A wszystko za sprawą licznych polifenoli, które są w nich zawarte (najważniejsze to resweratrol i proantocyjanidyny). Dowiedziono, że owoce i sok z ciemnych winogron mają skuteczne działanie przeciwzakrzepowe, stanowią skuteczną broń przed zawałem serca i udarem mózgu. Przeprowadzone niedawno badania dowiodły, że zawarty w owocach ciemnych winogron resweratrol posiada wyjątkową zdolność zapobiegania i leczenia nowotworów.