PYSZNE I POŻYWNE ŚNIADANIE - sos tatarski

Pinsa romana po polsku czyli pyszna kanapka z focacci z szynką i sosem tatarskim na masłowej sałacie
Pinsa
  • 4 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody 
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 szklanki oliwy
Wodę podgrzewamy do ok. 36 stopni. Dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i zasypujemy mąką, tak aby powstał „mączny kożuch”. Zaczyn odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy, odsypujemy 1/3 do drugiej miski, a do pozostałej dodajemy sól i pracujący rozczyn. Wyrabiamy ciasto, gdy powstanie lepka kleista zawiesina dodajemy oliwę, mieszamy składniki. Po ok. 2 min. dodajemy resztę mąki, całość ugniatamy na ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do miski lekko opruszonej mąką i przykrywamy  natłuszczoną folią. Ciasto na pinse zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość, następnie przerabiamy je ponownie przez 1-2 min i odstawiamy na 20 min. Gotowe ciasto dzielimy na 5 części i wałkujemy grubsze placki. Pieczemy w 200 stopniach, do zrumienienia.

Sos tatarski:
  • 200g majonezu
  • sól, pieprz
  • 100g pieczarki
  • 50g ogórków kiszonych
  • 6 jajek
  • 2 sałaty masłowe
Pieczarki trzemy na tarce i mieszamy z majonezem. Jajka gotujemy i ścieramy na tarce, dodajemy do majonezu razem z posiekanym drobno ogórkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10-15 min. Pinse rozkrawamy i smarujemy sosem, układamy plastry szynki i porwaną sałatę, przykrywamy i kroimy na porcje.

Carpacio z wędzonej szynki z dresingiem klonowym, prażonymi migdałami i grzankami
  • maślano korzennymi 
  • 200 g szynki wędzonej
  • 100 g migdałów
  • 40 ml syropu klonowego
  • 100 g masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 opakowanie roszponki
  • 1 placek drożdżowy
  • 3 g cynamonu
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • szczypta mielonych goździków
Połowę masła rozpuszczamy, dodajemy korzenne przyprawy. Całość prażymy 3 min. na patelni, placek drożdżowy kroimy w grubą kostkę na 4 cm. Gotową kostkę maczamy w maśle korzennym następnie zapiekamy na papierze pergaminowy w 200 stopniach do zrumienienia. Migdały prażymy w 200 stopniach w piekarniku do mocnego zrumienienia, studzimy i miażdżymy w drobny pył. Syrop klonowy mieszamy z sokiem z cytryny oraz z migdałami, mieszając do powstałej masy dolewamy rozpuszczoną drugą połowę masła, tak aby połączyło się w jedną całość i powstał sos. Cienko pokrojone plastry szynki rozkładamy płasko na talerzu, polewamy sosem. Na wierzch układamy listki roszponki i dekorujemy grzankami.