MIĘSO MIELONE W ROLI GŁÓWNEJ - jesienna sałatka

Przenosimy się do kuchni, tym razem z żydowskim świętem Sukkot. Doniosłość wywodzącego się z czasów biblijnych święta plonów wyraża się też w składnikach typowych dla niego potraw. Wykorzystuje się wszystkie jesienne owoce i warzywa w najrozmaitszych kombinacjach — serwowane są dania pikantne i słodkie, przyrządzane z owoców lub warzyw, kolorowe, pachnące sałatki, desery oraz mnóstwo świeżych owoców i warzyw.

Jesienna sałatka z granatem i miodowym sosem vinegret
  • 100 g rukoli 
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona 
  • 1 puszka białej fasoli 
  • 1 żółta papryka 
  • 1 pomidor malinowy 
  • 1 ogórek zielony 
  • 1 granat 
  • garść świeżej mięty
Sos:
  • 4 łyżki miodu 
  • 4 łyżki oliwy 
  • 4 łyżki soku z cytryny 
Przygotowanie:
Ogórka, papryki, pomidora i cebulę pokrój w kostkę, oczywiście cebulę drobniej niż pozostałe. Z granatu wydłub widelcem ziarna. Fasolę przepłucz na sitku. Wszystkie składniki oraz połowę nasion granatu i połowę rukoli przełóż do miski. Składniki sosu wymieszaj w słoiku i polej sałatkę. Posyp miętą i resztą pestek. 

Mleczne bułeczki z pikantną wieprzowiną
Mięso:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 łyżki pasty z pomidorów, koncentratu
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
Sos:
  • 5 łyżek majonezu
  • Garść świeżej kolendry
  • Sok z 1 limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 1/3 łyżeczki soli i pieprzu
Dodatkowo:
  • 10 mlecznych bułeczek
  • Sałata masłowa
  • 1 czerwona papryka
  • 1 owoc granatu
  • Limonki do dekoracji
Przygotowanie:
Mięso: czosnek posiekaj i odstaw. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż na niej lekko posoloną cebulę. Gdy się zezłoci dodaj przyprawy w proszku i koncentrat pomidorowy smaż 5 minut, aż całość zacznie pachnieć, następnie dodaj mięso i smaż je 10 minut, pod koniec smażenia dodaj do mięsa czosnek. W tym czasie przygotuj sos: wymieszaj majonez z resztą składników, kolendrę oczywiście wcześniej posiekaj. Jeśli nie masz kolendry użyj natki pietruszki i ząbka czosnku. Bułki przetnij na pół, ale nie rozcinając jednego brzegu (jak w hot dogu) możesz ugrillować je na patelni lub podgrzać w piekarniku. Układaj sałatę i kawałki warzyw wewnątrz ciepłej bułeczki, nałóż mięso i polej całość sosem. Podawaj z cząstkami limonki posypane kolendrą i pestkami granatu.  

Dynia faszerowana mięsem mielonym
  • 1 nieduża dynia hokaido ok. 2 kg
  • 500 g mielonego mięsa
  • 200 g suchego ryżu np. paraboiled
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 g masła
  • 250 ml bulionu z kurczaka lub wołowego
Przygotowanie:
Odetnij z dyni wierzch z ogonkiem – otrzymasz coś na kształt czapeczki. Wydrąż nasiona i miąższ ze środka po czym nasmaruj dynię powołą masła (również od środka) i wstaw do piekarnika na godzinę w 160 stopniach. Do środka dyni wlej bulion z kurczaka (ewentualnie osoloną wodę). Obok dyni, na blaszce, połóż „czapeczkę” z ogonkiem. W tym czasie ugotuj ryż z solą i resztą masła. Wymieszaj gorący ryż z mięsem mielonym i posiekaną natką, dopraw solą i pieprzem. Podpieczoną dynię wyjmij z pieca, zlej bulion (możesz go użyć do zupy) i nafaszeruj mięsem. Piecz kolejną godzinę w 160-180 stopniach, aż mięso się upiecze. Podawaj dynię z sosem pomidorowym, serowym lub solo, krojąc jak tort.