MASŁO DOMOWEJ ROBOTY - ZRÓB TO SAM!

Domowe masło

Składniki na 200 g masła
  • 500 g śmietany 36 % tłuszczu
  • Ewentualnie odrobina soli
Przygotowanie:
Zimną śmietanę przelej do wysokiego i wąskiego naczynia. Miskuj kremówkę mikserem, aż zacznie przypominać bitą śmietanę, wtedy możesz dodać odrobinę soli. Nie przerywaj miksowania, nadal ubijaj śmietanę aż zacznie być lekko żółta – to mniej więcej połowa procesu. Gdy grudki masła zaczną oddzielać się od maślanki, po ok. 10 minutach miksowania, zlej maślankę przez sito do kubka. Zimnymi dłońmi zbij masło w kulkę odciskając z niego resztki. Włóż na 5 minut do miski z zimną wodą z lodem, aby stężało i wypłynęła z niego reszta maślanki. Osusz na ściereczce lub papierowym ręczniku.