JABŁKOWY ZAWRÓT GŁOWY - pieczone jabłka

PIECZONE JABŁKA
  • Jabłka 
  • Szara reneta 6szt
  • Cukier
  • Masło 
Delikatnie ściąć spody jabłek tak, aby się nie przewracały. Usunąć szypułkę. Rozpuścić masło i przesmarować pędzlem jabłka. Pokryć je z zewnątrz cukrem. Wstawić do żaroodpornego naczynia i piec w 170-180 stopniach.

Nadzienie - ilości wg uznania
  • Cukier
  • Masło 
  • Sok jabłkowy 
  • Jabłko
  • Skrobia kukurydziana (maizena)
  • Orzechy włoskie blanszowane
  • Rodzynki
  • Miód
Namoczyć we wrzątku rodzynki. Gdy zmiękną, odlać wodę. Podgrzać cukier aż do karmelizacji. Dodać masło, sok i drobno pokrojone jabłka. Gotować w sosie karmelowym jabłka do miękkości. Dodać skrobi i zagotować. Osobno w piecu uprażyć orzechy lekko polane płynnym miodem. Połączyć sos z orzechami i rodzynkami. Napełnić wnętrze pieczonych jabłek.

MINI PLACEK JABŁKOWY 
  • Ciasto
  • 120 g cukru muscovado
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 100 g śmietanki kremowej 36%
  • 400 g mąki pszennej typ 450
  • 2 g mieszanka przypraw korzennych
Połączyć masło z cukrem, następnie dodać żółtka i kremówkę. Wymieszać mąkę z przyprawami i zagnieść ciasto. Dobrze schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu rozwałkować i wyłożyć foremki. Zostawić zapasowe ciasto na przygotowanie pokrywek do foremek.

Owoce
  • Szara reneta
  • Jeżyny
  • Maliny
  • Miód
  • Skrobia kukurydziana 
Jabłka pokroić w małą kostkę. Wymieszać z resztą owoców, posypać skrobią. Wyłożyć w formie i polać płynnym miodem. Przykryć rozwałkowanym ciastem. Pamietajmy, aby pokrywki miały otwór. Po przykryciu przesmarować pokrywki roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w 170 stopniach do uzyskania silnego koloru. 

Krem angielski
  • 150 g śmietanki kremowej 36%
  • 150 g mleka 3,2%
  • 1 szt. laski wanilii
  • 60 g żółtka
  • 30 g cukru
Zagotować śmietankę, mleko z laską wanilii.  Osobno rozetrzeć żółtko z cukrem. Zahartować gorącym płynem i dalej podgrzewać do zagęszczenia sosu.