GRZYBY - SMAK JESIENI - prosty placek z grzybami

„Rzadkie pyry”  z grzybami
  • 4 litry wody
  • 1 kg świeżych grzybów 
  • 1 seler 
  • 3 marchewki 
  • 2 korzenie pietruszki 
  • 2 cebule 
  • 60 dag ziemniaków 
  • ½ szklanki kaszy jęczmiennej
  • 100 ml śmietanki (18%)
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki
Seler, marchew, pietruszkę i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę w piórka lub kostkę – tak przygotowane warzywa wrzucić do wody razem z kaszą jęczmienną. Do smaku przyprawić solą i pieprzem. Wywar gotować ok. 30-40 min na wolnym „ogniu” (do momentu, gdy warzywa będą miękkie). Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę, a następnie gotować ok. 30 min w lekko osolonej wodzie, po czym dokładnie odsączyć je na sitku. Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i dodać do niej odsączone grzyby – całość razem przesmażyć. Tak przygotowane grzyby następnie przełożyć do wywaru z warzyw i zagotować. Na końcu do zupy dodać śmietankę i posiekaną natkę pietruszki. Do smaku doprawić jeszcze solą i pieprzem.
 
Gaty cebulowe
  • 8 dużych cebul
  • 30 dag grzybów suszonych 
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 szkl bulionu warzywnego
  • pęczek natki pietruszki
Cebula
Cebulę obrać, odkroić wierzchołki i wydrążyć w ten sposób, by pozostało kilka jej warstw. Wrzucić je do osolonego wrzątku i gotować przez ok. 5 min, a następnie odcedzić.
Farsz
Grzyby suszone zalać zimną wodą, po chwili odcedzić. Następnie wrzucić je do wrzącego bulionu i gotować do momentu zredukowania się jego ilości. Następnie grzyby odsączyć, wystudzić i przemielić w maszynce lub posiekać na drobno. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na suchej patelni razem z drobno posiekaną cebulką (można użyć środków z wydrążonej cebuli). Następnie dodać  ugotowane grzyby i podsmażyć. Odsączone cebule napełnić farszem, a do środka nalać po łyżce wywaru, w którym wcześniej gotowały się grzyby. Cebulę wstawiamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym (tem. 200oC – ok. 10-15 minut). W trakcie pieczenia  raz jeszcze nalewamy do każdej z cebul wyżej wspomnianego wywaru. Na końcu gaty dekorujemy natką pietruszki.
 
Prosty placek z leśnymi stworami
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej typ 400-480 
  • 300 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • Pół kostki drożdży 
Farsz:
  • 4 cebule
  • Olej lub masło klarowane
  • Ok. 3 garście rydzy, kurek, podgrzybków
  • Sól, pieprz, gałka
  • Kozi ser 
Składniki na ciasto wymieszaj i wyrabiaj około pięć minut. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Teraz przykryj je i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na maśle. Grzyby porządnie oczyść i pokrój kapelusze w paseczki a nóżki z krążki. Przesmaż je na maśle na mocnym ogniu, mieszając by się nie spaliły. Posól , popieprz i dopraw odrobiną gałki muszkatołowej. Wymieszaj gotowe grzyby z cebulką. Ciasto wyjmij na stolnicę, chwilę wyrabiaj i podziel na 5 kulek. Każdą rozwałkuj na cienki placek. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, razem z blachą do pieczenia. Placek ciasta połóż na papierze do pieczenia a potem na blasze. Rozłóż grzyby z cebulą a na nich kawałki sera. Ważne jest by użyć sera bardzo wyrazistego. Dlatego proponuje kozi lub wędzony. Będzie bardziej kontrastowy w smaku do słodkich grzybów. Piecz około 12 minut grzanie góra dół lub 8 minut z termoobiegiem.