KASZA JAGLANA – KRÓLOWA KASZ - flaczki z gąsek

GOŁĄBKI ZKASZĄ JAGLANĄ
Gołąbki:
  • 1,5 szkl kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 400g ugotowanego udźca z indyka
  • główka włoskiej kapusty
  • Sól, pieprz, papryka mielona słodka, majeranek
Sos pomidorowy:
  • 0,5 l wywaru z indyka
  • Mąka
  • Koncentrat pomidorowy
  • Śmietana 18%
Kaszę ugotuj aldente. 1 szklanka kaszy na 2 i pół szklanki wody. Cebulę pokrój w kostkę a indyka w drobne kawałki. Podsmaż na oliwie z papryką. Wymieszaj z ugotowaną kaszą i dopraw przyprawami do smaku. Kapustę sparz we wrzątku. Usuń zgrubienia. Nałóż farsz i zawiń. W rondlu wlej na dno trochę oliwy, ułóż dwa liście kapusty i na nich połóż gołąbki. Wlej tyle wody by przykryła gołąbki. Duś na małym ogniu ok. godziny. Polej sosem pomidorowym.
Sos - wywar z gotowania indyka zapraw mąką. Dodaj koncentrat pomidorowy, zagotuj i dopraw. Zabiel kwaśną śmietaną.

FLACZKI Z GĄSEK Z KASZĄ JAGLANĄ
  • 2 l rosołu z indyka
  • 20 szt gąsek
  • pietruszka
  • marchew
  • ½ szt selera
  • ½ szt pora
  • Masło klarowane
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Liść laurowy, ziele angielskie
Zacierki:
  • ½ szkl mąki
  • Jajo
Gąski oczyść i pokrój w paseczki. Wrzuć do wywaru z liściem i zielem i gotuj na małym ogniu. Warzywa pokrój w kostkę i podsmaż na maśle klarowanym. Wrzuć do rosołu i wsyp niecałą szklankę kaszy. Gotuj mieszając aż kasza zmięknie. Na koniec dopraw i wsyp posiekaną natkę pietruchy. Zagnieć ciasto z mąki i jaja. Odstaw na chwilę a potem porwij z niego kluseczki i rzucaj od razu na zupę. Dopraw ją porządnie.

Zapiekana kasza jaglana na mleku  z owocami
  • 300 g kaszy jaglanej
  • 1 l mleka
  • 2 jaja
  • 50 g masła
  • Cynamon, sól, miód
  • Suszone owoce
Kaszę podgrzej na patelni i porządnie wypłucz na sicie. Możesz też wsypać kaszę na sito i przelać ją gorącą wodą dwa albo trzy razy, żeby pozbyć się z jej powierzchni zjełczałego tłuszczu. Zalej kaszę gorącą wodą tak aby woda całkiem ją przykryła i zagotuj. Zmniejsz ogień i wlej mleko. Ma być go dwa razy więcej objętościowo niż kaszy. Jeśli mleko się wchłonie a kasza nie będzie miękka, dolej resztę mleka i gotuj dalej. Gotuj na małym ogniu aż kasza zmięknie. Dodaj masło, cynamon oraz miód i wymieszaj. Ostudź trochę. Roztrzep jaja z odrobiną mleka i wmieszaj w kaszę. Pokrój owoce na mniejsze kawałki i wymieszaj z całą masą. Przełóż wszystko do keksówki albo okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. wstaw do piekarnika na 45 do 60 minut w 180 stopniach.