PYSZNE I ZDROWE KASZE - potrawka z kaszy i dorsza

Kasze nie bez racji wracają do łask. Jeśli więc jadasz kasze tylko okazjonalnie, pora to zmienić. Dzięki kaszy dostarczysz organizmowi wszystkiego, co najlepsze, zyskasz dobry humor, a stracisz zbędne kilogramy. Ale o tym z pewnością wie Kuba Steuermark, który już czeka na Państwa w naszej kuchni.

Kaszotto z palonej kaszy gryczanej z grzybami, czerwoną cebulą i lubczykiem
Składniki na 4 osoby: 
  • 250 g kaszy gryczanej palonej, 
  • 100 g świeżych grzybów, 
  • 2 czerwone cebule, 
  • 1 paczka włoszczyzny, 
  • 1 doniczka lubczyku, 
  • ½ kostki masła, 
  • 150 g startego sera dziugas, 
  • odrobina octu z polskich jabłek, 
  • olej rzepakowy, 
  • sól
Włoszczyznę umyj, obierz, pokrój w grubą kostkę i zalej zimną wodą (2ltr). Lekko posól. Zagotuj i gotuj przez około 25 minut. Zestaw z ognia i zostaw do wystygnięcia warzyw przez następne 20 minut. Cebule pokrój w kostkę i podduś na oleju aż będzie miękka. Pod koniec duszenia dodaj odrobinę octu aby przywrócić cebuli kolor. Oczyść i potnij w grubą kostkę grzyby i wrzuć do cebuli. Podsmaż krótko i wsyp kaszę. Mieszając ją łyżką podpraż przez około 7 minut. Rozpocznij dolewanie bulionu warzywnego łyżka po łyżce cały czas mieszając kaszę. W ten sposób pozwól kaszy wchłonąć cały bulion – około 1 litra. Pod sam koniec wrzuć pół kostki zimnego masła i wsyp starty ser. Zdejmij z ognia i energicznie ubij kaszę. Przykryj pokrywka na 3 minuty. Podawaj posypane świeżym lubczykiem
 
Potrawka z kaszy kukurydzianej z dorszem z patelni i warzywnym leczo
Składniki na 4 osoby: 
  • 200 g drobnej kaszy kukurydzianej (może być włoska polenta), 
  • sól/pieprz, 
  • 4 kawałki polędwicy z dorsza po około 120 gram, 
  • olej rzepakowy, 
  • ½ kostki masła, 
  • 1 mała cukinia, 
  • 1 bakłażan, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • 50 g koncentratu pomidorowego, 
  • odrobina cukru i odrobina octu z polskich jabłek
Kaszę ugotuj tak aby była miękka i podczas gotowania wchłonęła całą wodę (około 600 ml). Pod sam koniec dodaj odrobinę masła, posól, energicznie wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu. Polędwice z dorsza umyj, sprawdź czy nie ma ości, wysusz, nasmaruj olejem i posól od strony skóry jeśli ją ma. Warzywa pokrój w grubą kostkę i podsmaż na dużym ogniu i oleju zaczynając od cebuli, potem bakłażana a na końcu cukinii. Dodaj koncentrat pomidorowy, podsmaż krótko, dodaj odrobinę octu i cukru aby znaleźć balans pomiędzy kwasowością a słodyczą. Rozgrzej patelnie i kładź na nią rybę. Smaż na średnim ogniu od strony skóry aż ryba usmaży się w trzech czwartych. Przewróć na drugą stronę, dodaj odrobinę masła i zdejmij z ognia. Nałóż kaszę kukurydzianą, dodaj kwaśno słodkie leczo a na koniec połóż usmażoną rybę
 
Grillowane plastry kaszy mannej z sosem waniliowym i prażonymi śliwkami
Składniki na 4 osoby: 
  • 150 g kaszy mannej, 
  • 500 ml mleka bez laktozy, 
  • 1 laska cynamonu, 
  • odrobina masła, 
  • 2 żółtka, 
  • 1 laska wanilii, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 150 ml śmietanki, 
  • 16 śliwek węgierek, 
  • skórka z jednej pomarańczy
Kaszę manną ugotuj tak aby wchłonęła całe mleko, następnie dodaj odrobinę masła, wymieszaj i wylej na płaską blachę. Wyrównaj wierzch. Niech stygnie. Śliwki wydrąż i podsmaż na suchej patelni. Możesz dodać odrobinę wody, ale cukier nie powinien być potrzebny. Smaż i praż je przez około 20 minut. Odstaw na bok. Przetnij laskę wanilii, zbierz ziarenka i wrzuć do śmietany. Podgrzej ją i zalej utarte żółtka jajek. Ubij gęsty sos. Potnij ściętą kaszę manną w plastry, grilluj na patelni grillowej, polewaj sosem waniliowym a na wierzch nałóż prażone śliwki.