Gruszkowa kuchnia Jurka Sobieniaka - kurczak pieczony

Pierś z kaczki z duszonymi gruszkami w sosie własnym
  • 2 piersi z kaczki po 300g
  • 4 gruszki
  • 100g rukoli
  • 1 czerwona cebula
  • 2 gałązki tymianku
  • Czosnek
  • Sól,pieprz
  • 1/3 szk wina czerwonego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 bagietka
  • 200g sera koziego twarogowego
Piersi solimy od strony skóry, odstawiamy na 10 min. Nacinamy delikatnie skórę w paski i smażymy piersi zaczynając od strony skóry 3 min nie ruszając i nie przewracając. Po zadanym czasie piersi odwracamy i wkładamy razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 180st na 15 min jeśli pierś była zimna i 12 min jeśli była w tem pokojowej. Gruszki kroimy w ósemki, nacieramy tymiankiem, pieprzem. Gotowe piersi zdejmujemy z patelni do odpoczynku. Na wytopionym tłuszczu smażymy gruszki około 8 min na koniec dodajemy posiekany czosnek i łyżkę miodu oraz 1/3 szk wina czerwonego. Dusimy 2 min. Gotowe gruszki lekko studzimy i mieszamy z rukolą. Pierś kroimy w plastry i układamy na talerzu na wierzch wykładamy gruszki z rukolą. Podajemy z grzankami zapieczonymi z kozim serem.

Gruszki piklowane w kremie winnym
  • 6 gruszek
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1/2 szk cukru
  • 1 szk wody
  • 2 laski cynamonu
  • 10 ziarenek goździków
  • 1 stołowa łyżka mąki ziemniaczanej
Wodę mieszany z mąką. Cukier, ocet i przyprawy doprowadzamy do wrzenia i dolewamy zawiesinę z mąki. Mieszamy do zagęszczenia. Gruszki kroimy w ćwiartki i mieszamy z olejem i pieprzem. Grilujemy na rozgrzanej patelni po 1 min z dwóch stron. Gruszki przekładamy do słoja i zalewamy kremem octowym.

Kurczak pieczony z gruszkami i tymiankiem
  • 5 gruszek
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 kg udek z kurczaka bez kości
Gruszki kroimy w kostkę. Udka nacieramy solą i tymiankiem odstawiamy na 3 min następnie nacieramy musztardą. Układamy na blaszkę wyłożoną pergaminem tak aby kurczak nie leżał na sobie skórą do góry na wierzch wykładamy pokrojone w cząstki gruszki pieczemy w 200st 30-40min.