KAPUSTA KISZONA - ZDROWIE Z BECZKI - zupa kwas

ZUPA KWAS
  • 1 szt. włoszczyzny
  • 400 g Boczku wędzonego
  • 400 g karkówki wieprzowej
  • 500 g kapusty kiszonej
  • łyżka masła klarowanego
  • 1l soku z kiszonej kapusty
  • Ziele, pieprz, listek
  • Majeranek, kminek
  • śmietana 18%
Boczek i karkówkę pokrój w kawałki i przesmaż w garnku. Włoszczyznę wymyj i obierz, pokrój na małe kawałki i dodaj do mięsa razem z zielem, listkiem, i pieprzem, smaż chwilę. Zalej wodą tak, by przykryła całość dwukrotnie. Gotuj na małym ogniu około godziny. Dodaj pokrojoną kiszoną kapustę przesmażoną na maśle z kminkiem i sok z kapusty. Gotuj aż zupa będzie gorąca. W szklance roztrzep śmietanę z gorącą zupą i wlej do garnka. Dopraw.

PIERÓG Z KAPUSTĄ
Ciasto:
  • 500 g mąki
  • saszetka drożdży
  • 200 g śmietany 18%
  • 20 g masła
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli
Farsz:
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • garść pieczarek albo grzybów leśnych
  • 400 g kapusty kiszonej
  • pęto kiełbasy podsuszanej
Rozpuść masło. Zagnieć ciasto używając 1 jaja i jednego żółtka. Białko odłóż do posmarowania pieroga. Odstaw przykryte ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj farsz. Pokrojona w piórka cebulę przesmaż na maśle klarowanym, dodaj pokrojone grzyby. Gdy się usmażą, wrzuć pokrojoną kiełbasę, a po chwili przesiekaną kapustę. Dopraw porządnie pieprzem. Ostudź. Rozgrzej piekarnik z blachą w środku do 190 stopni. Ciasto rozwałkuj na placek wielkości blachy z piekarnika. Połóż na papierze do pieczenia, na połowie rozłóż farsz i przykryj druga połową ciasta. Złącz brzegi ciasta tak jak pierogi. Wierzch posmaruj białkiem, przełóż na gorącą blachę i piecz około pół godziny.

CHAŁKA
  • 250 g mąki pszennej (typ 480)
  • 120-130 ml wody
  • 2 żółtka
  • łyżeczka soli
  • 2- 3  łyżki cukru
  • saszetka drożdży
Połącz ze sobą wszystkie suche składniki i wymieszaj dokładnie łyżką. Wlej wodę i żółtka a potem wyrabiaj ciasto ręką aż stanie się gładkie i elastyczne (ok. 10 min). Włóż do garnka i przykryj, teraz będzie rosło minimum 2 godz. Wyjmij z garnka, wyrabiaj przez chwilę, potem uformuj 3 wałeczki równej długości. Zapleć warkocz. Odstaw do wyrośnięcia, posmaruj białkiem. Jeśli chcesz posyp kruszonką zrobioną z trzech równych części mąki, cukru i masła. Piecz 20 minut w 180 stopniach (góra/dół) Pyszna jest posmarowana masłem z kiszoną kapustą na wierzchu.

Ciasto bounty z kapustą kiszoną
ciasto:
  • 170 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru (można mniej jeśli lubicie mniej słodkie ciasta)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 3 jajka
  • 2 szklanki  mąki 
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1 szklanka wody 
  • 1 szklanka kiszonej kapusty (przepłukanej, odciśniętej i drobno posiekanej) 
  • 2/3 szklanki wiórek kokosowych 
masa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 250 g wiórek kokosowych
dodatkowo: 
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej 
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • mini batoniki 
W misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, kakao, proszek, sodę i sól. Mikserem utrzeć masło z cukrem na pulchną masę. Dodawać pojedynczo jajka cały czas miksując. Następnie dodać suche składniki na zmianę z wodą. Na koniec dołożyć kapustę kiszoną, wiórki kokosowe i ekstrakt waniliowy. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub dno tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. U mnie tortownica 22 cm., ale może być większa np 24-25. Masę przelać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do  temp. 180 C i piec ok 55 min. Ciasto pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, jeśli patyk wychodzi suchy ze środka ciasta to ciasto jest upieczone. Odstawić do ostudzenia. Wystudzone ciasto przekroić na dwa lub trzy krążki. 
Masa kokosowa: Mleko zagotować z cukrem. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło a masa nie przypaliła. Masę kokosową ostudzić i wyłoży na dolny placek ciasta. Przykryć drugim plackiem. Jeśli mamy trzy placki to masę podzielić na dwie części i ułożyć między plackami.  Czekoladę połamać, dodać śmietanę i całość roztopić na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą posmarować wierzch ciasta. Batoniki pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na wierzchu ciasta na polewie.