PYSZNE I ZDROWE KASZE wg Kuby Steuermarka

Kasze nie bez racji wracają do łask. Jeśli więc jadasz kasze tylko okazjonalnie, pora to zmienić. Dzięki kaszy dostarczysz organizmowi wszystkiego, co najlepsze, zyskasz dobry humor, a stracisz zbędne kilogramy. Ale o tym z pewnością wie Kuba Steuermark, który już czeka na Państwa w naszej kuchni.

Pieczone pulpety z białej kaszy gryczanej z natką pietruszki z sosem na żółtkach
Składniki na 4 osoby: 
  • 500 g kaszy gryczanej białej niepalonej, 
  • sól/pieprz, 
  • 1 pęczek natki pietruszki, 
  • 1 średnia biała cebula, 
  • 6 żółtek jajek, 
  • 50 ml octu z polskich jabłek, 
  • kilka ziaren ziela angielskiego, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 1 kostka masła
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie bez płukania zaczynając od zimnej wody i przykrywając kaszę na początku na 5 cm powyżej jej poziomu. Gdy pojawią się charakterystyczne dziurki na wierzchu kaszy odstaw ją pod pokrywką na 10 minut. W międzyczasie potnij drobno natkę pietruszki i cebulę. Cebulę zeszklij na oleju z odrobiną soli i dodaj do kaszy. Wymieszaj jeszcze ciepła kaszę, dodaj natkę a na końcu żółtka 2 jajek. Całość wyłóż na blachę tak aby kasza była grubym około 2-3 cm plastrem. Poczekaj do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie połącz ocet z 250 ml wody, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Całość zagotuj i redukuj przez około 5 minut na dużym ogniu. W kolejnym rondlu stop kostkę masła. W misce połącz 4 żółtka z solą, dopraw pieprzem i zalej taką ilością wywaru octowego żeby płyn był mocno kwaśny. Po mały dodawaj gorące masło nieustannie mieszając. Gdyby sos zaczął się rozwarstwiać ratuj się odrobiną zimnej wody i energicznym jej roztrzepaniem w sosie. Gdyby sos był za mało gęsty wstaw go na delikatny ogień i ciągle mieszając lekko zagęść. Kaszę potnij w kostkę i lekko uformuj w kulki. Smaż je na złoto na oleju. Całość polej sosem z żółtkami i dopraw odrobiną pietruszki

Pęczak z miętą, grillowaną piersią z kurczaka, pieczonym burakiem i chipsem z boczku
Składniki na 4 osoby: 
  • 350 g pęczaku, 
  • kilka liści mięty pieprzowej, 
  • 2 podwójne, ale małe piersi z kurczaka, 
  • 8 małych buraków, 
  • sól/pieprz, 
  • olej rzepakowy, 
  • 1 paczka dobrej jakości boczku/bekonu w plastrach – surowego i wędzonego
Buraki wyszczotkuj i zawiń w aluminiową folię. Wstaw do pieca nagrzanego na 200 stopni i piecz w brytfance przez około 45 minut. Pęczak ugotuj w osolonej wodzie po wypłukaniu go w zimnej wodzie kilkukrotnie. Miętę potnij w drobne paski i gdy na pęczaku pojawią się charakterystyczne dziurki dodaj ją, całość zamieszaj i odstaw do przestygnięcia pod pokrywką. Plastry boczku ułóż na papierze do pieczenia na blasze na płasko i przykryj je drugim papierem. Obciąż kolejną blachą i wstaw do pieca na około 12 minut. Kurczaka umyj, usuń błony, lekko naoliw, posól i dopraw pieprzem. Smaż krótko z obu stron na grillowej patelni, a następnie możesz je wykończyć wstawiając patelnie na 7 – 8 minut do pieca z gorącymi burakami. Buraki wyciągnij, obierz, skrop olejem i pokrój w ósemki. Wymieszaj pęczak z odrobiną oleju i z burakami. Na wierzch ułóż pociętego w grube plastry grillowanego kurczaka i pieczone plastry boczku

Deser z kaszy jaglanej i żurawiny z pieczonymi jabłkami z cynamonem
Składniki na 4 osoby: 
  • 300 g kaszy jaglanej, 
  • 1 litr mleka, 
  • cukier, 
  • 200 g świeżej żurawiny, 
  • 2 duże jabłka, 
  • odrobina cynamonu w proszku
Na suchej patelni rozgrzej kasze jaglaną i zalej ją wodą, aby wypłukać gorycz zawartą w tłuszczach wydostających się z kaszy. Przepłucz kilkakrotnie i zalej mlekiem i rozpocznij gotowanie. Posłodź kaszę. Na drugiej patelni rozgrzej cukier i wrzuć do niego jabłka. Gdy zaczną się smażyć i puszczą wodę dodaj cynamon. Duś krótko, a na sam koniec dodaj żurawinę. Kaszę podawaj z jabłkami i żurawiną