PYSZNE I ZDROWE KASZE - pęczak z grillowanym kurczakiem

Kasze nie bez racji wracają do łask. Jeśli więc jadasz kasze tylko okazjonalnie, pora to zmienić. Dzięki kaszy dostarczysz organizmowi wszystkiego, co najlepsze, zyskasz dobry humor, a stracisz zbędne kilogramy. Ale o tym z pewnością wie Kuba Steuermark, który już czeka na Państwa w naszej kuchni.

Pieczone pulpety z białej kaszy gryczanej z natką pietruszki z sosem na żółtkach
Składniki na 4 osoby: 
  • 500 g kaszy gryczanej białej niepalonej, 
  • sól/pieprz, 
  • 1 pęczek natki pietruszki, 
  • 1 średnia biała cebula, 
  • 6 żółtek jajek, 
  • 50 ml octu z polskich jabłek, 
  • kilka ziaren ziela angielskiego, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 1 kostka masła
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie bez płukania zaczynając od zimnej wody i przykrywając kaszę na początku na 5 cm powyżej jej poziomu. Gdy pojawią się charakterystyczne dziurki na wierzchu kaszy odstaw ją pod pokrywką na 10 minut. W międzyczasie potnij drobno natkę pietruszki i cebulę. Cebulę zeszklij na oleju z odrobiną soli i dodaj do kaszy. Wymieszaj jeszcze ciepła kaszę, dodaj natkę a na końcu żółtka 2 jajek. Całość wyłóż na blachę tak aby kasza była grubym około 2-3 cm plastrem. Poczekaj do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie połącz ocet z 250 ml wody, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Całość zagotuj i redukuj przez około 5 minut na dużym ogniu. W kolejnym rondlu stop kostkę masła. W misce połącz 4 żółtka z solą, dopraw pieprzem i zalej taką ilością wywaru octowego żeby płyn był mocno kwaśny. Po mały dodawaj gorące masło nieustannie mieszając. Gdyby sos zaczął się rozwarstwiać ratuj się odrobiną zimnej wody i energicznym jej roztrzepaniem w sosie. Gdyby sos był za mało gęsty wstaw go na delikatny ogień i ciągle mieszając lekko zagęść. Kaszę potnij w kostkę i lekko uformuj w kulki. Smaż je na złoto na oleju. Całość polej sosem z żółtkami i dopraw odrobiną pietruszki

Pęczak z miętą, grillowaną piersią z kurczaka, pieczonym burakiem i chipsem z boczku
Składniki na 4 osoby: 
  • 350 g pęczaku, 
  • kilka liści mięty pieprzowej, 
  • 2 podwójne, ale małe piersi z kurczaka, 
  • 8 małych buraków, 
  • sól/pieprz, 
  • olej rzepakowy, 
  • 1 paczka dobrej jakości boczku/bekonu w plastrach – surowego i wędzonego
Buraki wyszczotkuj i zawiń w aluminiową folię. Wstaw do pieca nagrzanego na 200 stopni i piecz w brytfance przez około 45 minut. Pęczak ugotuj w osolonej wodzie po wypłukaniu go w zimnej wodzie kilkukrotnie. Miętę potnij w drobne paski i gdy na pęczaku pojawią się charakterystyczne dziurki dodaj ją, całość zamieszaj i odstaw do przestygnięcia pod pokrywką. Plastry boczku ułóż na papierze do pieczenia na blasze na płasko i przykryj je drugim papierem. Obciąż kolejną blachą i wstaw do pieca na około 12 minut. Kurczaka umyj, usuń błony, lekko naoliw, posól i dopraw pieprzem. Smaż krótko z obu stron na grillowej patelni, a następnie możesz je wykończyć wstawiając patelnie na 7 – 8 minut do pieca z gorącymi burakami. Buraki wyciągnij, obierz, skrop olejem i pokrój w ósemki. Wymieszaj pęczak z odrobiną oleju i z burakami. Na wierzch ułóż pociętego w grube plastry grillowanego kurczaka i pieczone plastry boczku

Deser z kaszy jaglanej i żurawiny z pieczonymi jabłkami z cynamonem
Składniki na 4 osoby: 
  • 300 g kaszy jaglanej, 
  • 1 litr mleka, 
  • cukier, 
  • 200 g świeżej żurawiny, 
  • 2 duże jabłka, 
  • odrobina cynamonu w proszku
Na suchej patelni rozgrzej kasze jaglaną i zalej ją wodą, aby wypłukać gorycz zawartą w tłuszczach wydostających się z kaszy. Przepłucz kilkakrotnie i zalej mlekiem i rozpocznij gotowanie. Posłodź kaszę. Na drugiej patelni rozgrzej cukier i wrzuć do niego jabłka. Gdy zaczną się smażyć i puszczą wodę dodaj cynamon. Duś krótko, a na sam koniec dodaj żurawinę. Kaszę podawaj z jabłkami i żurawiną