PAPRYKOWE SMAKOŁYKI ZE ŚWIATA -mfaszerowana papryka

  • 12 września 2017

Faszerowana papryka wprost z Grecji 

Składniki: 
4-6 papryk 
500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 
2 białe cebule 
2 czerwone cebule 
150 g czarnych oliwek bez pestek 
1 łyżeczka listków tymianku 
1 łyżeczka listków oregano 
1 łyżka listków mięty 
3 łyżki oliwy 
3 ząbki czosnku 
1 bułka kajzerka 
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 
150 g sera feta 

Sos pomidorowy: 
300 ml przecieru z pomidorów 
1 łyżka cukru 
1 cebula 
2 ząbki czosnku 
Garstka świeżej bazylii 
1 łyżka oliwy 
Sól, pieprz 

Przygotowanie: Z każdej papryki zetnij wierzch z ogonkiem, tak aby powstał kapelusz i głęboka miseczka. Oczyść papryki w środku. Kajzerkę namocz w ciepłej wodzie. Na oliwie przesmaż posiekaną cebulę, aż będzie złota. Mięso przełóż do miski. Dodaj posiekane zioła, wyciśnięta bułkę, cebulę, posiekany czosnek, pokrojone na połowy oliwki po czym dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wyrób masę. Na końcu dodaj do mięsa pokrojony w kostkę ser i tylko lekko wymieszaj. Nadziewaj miseczki z papryk mięsem, przykrywaj czapeczkami i piecz w formie do pieczenia wyłożonej papierem 40 minut w 180 stopniach. Do formy możesz wlać odrobinę wody na dwa palce od dna (2-3 cm). Podawaj z sosem pomidorowym: cebulę drobno posiekaj, posól i zeszklij na oliwie. Zalej przecierem i duś 10 minut. Dopraw: solą, pieprzem, cukrem oraz bazylią. Twój sos jest gotowy. 

 Domowy Ajwar 
Składniki: 
4 papryki 
1 bakłażan 
2 łyżki cukru/miodu 
1-2 łyżki octu jabłkowego/ soku z cytryny 
4 łyżki oliwy 
1 łyżka koncentratu pomidorowego 
1 łyżka wędzonej słodkiej papryki w proszku 
sól, pieprz do smaku 

Przygotowanie: Papryki i bakłażana nasmaruj połową oliwy i natrzyj solą (1 łyżeczka). Wyłóż na blaszce bo pieczenia pokrytej papierem i piecz aż skórka się przypali – ok. 30 minut w 190 stopniach, w połowie pieczenia możesz obrócić warzywa. Papryki i bakłażana przełóż do miski, przykryj folią i odstaw na 10-15 minut, dzięki temu będziesz mógł/mogła bez problemu zdjąć z nich skórkę. Warzywa możesz też opalić palnikiem, wystudzić i zdjąć z nich skórkę. Na patelni przesmaż czosnek, dodaj warzywa i koncentrat, następnie paprykę w proszku, cukier, sól, pieprz i ocet. Duś 5 minut. Ajwar możesz zblendować lub jedynie zgnieść tłuczkiem. Podawaj do kanapek, pieczeni, jako pastę do chleba etc.

Meksykańskie Fajitas z kurczaka 

Nadzienie: 350 g piersi z kurczaka 
2 czerwone papryki 
2 żółte papryki 
1 zielona papryka 
1 cebula 
sok z 1 limonki 
4 łyżki oliwy + 3 łyżki do marynaty 
1 łyżka wędzonej papryki 
1 łyżka suszonego czosnku 
1 łyżeczka kuminu 
1 łyżeczka płatków chilli 
sól 

Dodatkowo: Guacamole: 
1 avocado 
sok z 1/2 cytryny 
sól 

Oraz: Kwaśna śmietana 18% 
Świeża kolendra 

Tortille pszenne Papryczki halapenio 1 limonka Ser cheddar Przygotowanie: Kurczaka potnij w paseczki i natrzyj oliwą, sokiem z limonki i przyprawami. Odstaw na 20 minut. W tym czasie papryki i cebule pokrój w paseczki. Przesmaż warzywa na oliwie aż będą złote po czym przełóż do miski. Na tej samej patelni usmaż kurczaka (oryginalnie jest to wołowina, więc jej też możesz użyć). Wymieszaj warzywa z kurczakiem. Podawaj na gorąco: na półmisku z dodatkami ułożonymi obok lub od razu nadziewaj tortille.

Pieczona papryka w oliwie 
1 kg papryki 
4 gałązki rozmarynu 
1 główka czosnku 
1 litr oliwy 
1 łyżka soli, najlepiej morskiej 

 Przygotowanie: Papryki nasmaruj odrobiną oliwy i natrzyj solą. Wyłóż na blaszce bo pieczenia pokrytej papierem i piecz aż skórka się lekko przypali – ok. 30 minut w 190 stopniach, w połowie pieczenia możesz obrócić papryki. Papryki przełóż do miski, przykryj folią i odstaw na 10-15 minut, dzięki temu będziesz mógł/mogła bez problemu zdjąć z nich skórkę. Obrane papryki ułóż dość ciasno w słoikach. Oliwę podgrzej z ząbkami czosnku i rozmarynem – powoli na wolnym ogniu – chodzi o to, aby aromat przeszedł do płynu. Wyjmij połowę czosnku. Gorącą oliwą zalej papryki. Zadbaj o to, aby w każdym słoiku była gałązka rozmarynu i czosnek. Zakręć papryki i pasteryzuj 20 minut w 120 stopniach w piekarniku lub schowaj do lodówki i przechowuj ok. 1-2 miesięcy.