Michał Bryś i Marcelina Zawadzka w kuchni PnŚ - placek drożdżowy

PLACEK DROŻDŻOWY Z GRZYBAMI LEŚNYMI, ZIEMNIAKIAMI i ROZMARYNEM
CIASTO:
  • 700g mąki pszennej
  • 15 g drożdży świeżych lub 5 g drożdży instant
  • 30g oleju rzepakowego
  • 490g wody
  • 14g soli morskiej
Połączyć wszystkie składniki ciasta. Wyrobić i odstawić pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie złożyć ciasto zakładając na siebie jego trzy rogi tak aby ciasto , które było na dnie miski było teraz na górze. Rogi złączyć . Czynność powtórzyć jeszcze 3 razy w odstępach 20 minutowych.

NADZIENIE:
  • 300 g śliwek
  • 50 g olej rzepakowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 300 g grzybów leśnych
  • 4 – 5 ziemniaków
  • gałka muszkatołowa
  • świeży rozmaryn
  • 200 g sera mozzarella
Śliwki przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Czosnek siekamy drobno i szklimy na patelni przez 1 minutę, wrzucamy śliwki i smażymy jeszcze 1 minutę. Przekładamy do miski , doprawiamy solą i pieprzem i opcjonalnie drobno posiekaną papryczką chili . Marynujemy aż do czasu pieczenia ciasta. Grzyby czyścimy , kroimy w plasterki i marynujemy w oleju rzepakowym z drobno posiekanym rozmarynem. Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie 2-3 milimetrowe plasterki i marynujemy w oleju rzepakowym z odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej i pieprzu.

SOS:
  • 250g przecieru pomidorowego
  • 50g koncentratu pomidorowego
  • 20g oleju rzepakowego
  • 1 główka czosnku confitowanego ( upieczonego w piecu w skorupce w folii aluminiowej)
  • świeże oregano
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
Zioła siekamy i łączymy z przecierem i koncentratem pomidorowym. Dodajemy wyciśnięte ze skorupek i roztarte z odrobiną soli ząbki czosnku. Dodajemy olej rzepakowy i dokładnie łączymy za pomocą rózgi. Doprawiamy sola i pieprzem.

FORMOWANIE I PIECZENIE
Dojrzałe ciasto wykładamy z miski. ( jeśli było w lodówce to wyciągamy ciasto na godzinę przed formowaniem aby się ogrzało ) Formujemy placek i przekładamy na wysmarowaną olejem rzepakowym blachę. Smarujemy olejem po wierzchu i zostawiamy na blasze na około 15 minut. Po tym czasie smarujemy sosem pomidorowym. Równomiernie rozrzucamy kawałki mozzarelli, układamy ziemniaki i wkładamy do nagrzanego na 240 st C piekarnika . Pieczemy 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni C i pieczemy jeszcze około 10 - 15 minut aż ziemniaki staną się lekko złote. Po tym czasie dodajemy grzyby z rozmarynem oraz śliwki i pieczemy jeszcze około 5 minut.