KUCHNIA JURKA NOGALA - batoniki energetyczne

BAJGLE to doskonała propozycja dla dziecka do szkoły
  • mąka pszenna 500 g typ 650
  • drożdże 1 saszetka
  • sól 1 i ½ łyżeczki
  • cukier 1 płaska łyżka
  • woda 290 ml
do obwarzania:
  • woda 6L
  • miód 1 łyżka
  • soda 1 łyżka
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i wyrabiaj około 8 minut. Odstaw przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny. Wyrabiaj minutę i podziel ciasto na 8 – 10 części, z każdej uformuj kulę. Spłaszcz i zrób w środku dziurkę i rozciągnij, by ukształtować bajgla. Bajgle połóż na papierze do pieczenia posmarowanym odrobiną oleju i odstaw przykryte do wyrośnięcia. Zagotuj minimum 3 litry wody i wymieszaj z miodem i sodą. Delikatnie weź bajgla i włóż do gotującej delikatnie się wody. Gotuj z każdej strony minutę. Wyjmij na papier do pieczenia. Posmaruj białkiem i posyp solą, sezamem lub makiem. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Batoniki pełne mocy z bakaliami (12 niedużych batoników)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych lub posiekanych migdałów
  • 1/2 szklanki dobrego masła orzechowego (100% orzechów)
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 białka z jaj średniej wielkości (żółtka można wykorzystać do kruchego ciasta)
  • szczypta soli
W misce wymieszać suche składniki: płatki owsiane, migdały, cynamon, cukier, sól i posiekaną żurawinę. Masło orzechowe wymieszać z olejem. Białka jaj roztrzepać i dodać do masła orzechowego, mieszać, aż do połączenia składników. Wymieszać suche składniki z masłem orzechowym. Masę nałożyć do formy (24x14 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Równo rozprowadzić po całej powierzchni. Warto na wierzchu położyć kawałek pergaminu i wygładzić ciasto dłońmi. Piec 30 minut w temperaturze 150 stopni. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia w formie. Po wyjęciu z formy warto zebrać nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Po całkowitym wystudzeniu pokroić placek na 12-14 batoników. 

WIANKI (bajgle uproszczone)
  • Mąka pszenna (typ 480) – 500 g
  • Drożdże saszetka
  • Sól 1 łyżeczka
  • Cukier 3 łyżki
  • Woda 300 ml
Do posypania:
  • Białko lub mleko
  • sezam
Połącz ze sobą wszystkie suche składniki, zalej ciepłą wodą i wymieszaj dokładnie łyżką. Zacznij wyrabiać ciasto ręką aż stanie się gładkie i elastyczne. Włóż do garnka i przykryj na minimum 2 godz. Wyjmij z garnka, wyrabiaj przez chwilę, podziel na 8 części i uformuj wianki. Odstaw przykryte do wyrośnięcia. Posmaruj mlekiem lub białkiem i posyp sezamem. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika z termo obiegiem na 15minut. Na dno piekarnika na początku pieczenia wlej pół szklanki wody.

Pasta z zielonego groszku
  • Zielony groszek 1 puszka
  • Szalotka 4 szt.
  • Mięta 10 listków
  • Limonka
  • Pieprz, sól
Posiekaj drobno szalotkę i miętę. Z groszku wylej wodę i zmiksuj go na gładką pastę. Dodaj miętę i szalotkę, wymieszaj i dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem.

Pasta z makrelą lub łososiem
  • Makrela lub łosoś wędzony 1 szt.
  • Cebula 2 szt.
  • Por 1 szt.
  • Jaja 4 szt.
Ugotuj jajka połowę na miękko, połowę na twardo. Posiekaj drobno cebulę i por i poduś chwilę na maśle, dopraw pieprzem. Zgnieć jajka i wymieszaj z makrelą lub łososiem, dodaj uduszone pora i cebulę, dopraw solą. Posmaruj bajgla, na wierz połóż pomidora albo ogórka.

Pasta z twarożku z bakaliami
  • Twaróg półtłusty 200 g
  • Śmietana 18% 1 łyżka lub dwie
  • Rodzynki 1 łyżka
  • Morele suszone ciemne 3 szt.
  • Daktyle 3 szt.
  • 1 łyżka ulubionych orzechów lub pestek
Bakalie posiekaj. Orzechy lekko podpraż na suchej patelni. Wszystko wymieszaj z twarogiem i śmietaną. I zapakuj pomiędzy dwie połówki bajgla.