Malinowa kuchnia - sernik-brownie z malinami

W kuchni PnŚ w roli głównej dziś maliny. Ania Pastuszka-Zańczak pokazuje jak zrobić pałki z kurczaka w pikantnym malinowym sosie, sałatkę z malinami, kozim serem i sosem waniliowym oraz sernik-brownie z malinami.

Pałki z kurczaka w pikantnym malinowym sosie 

Składniki: 
250 g malin - duża kobiałka 
750 g pałek z kurczaka 
½ szklanki pikantnego keczupu 
2 łyżki słodkiej wędzonej papryki 
½ szklanki miodu
1 łyżeczka suszonego czosnku 
1 łyżeczka soli 
 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 
 1/3 szklanki oliwy – 5-6 łyżek 
 1 łyżka listków świeżego tymianku
 Dodatkowo: bagietka dowolne sosy, np. Słodki sos chilli 

Przygotowanie: Maliny, miód i keczup przesmaż na patelni, aż owoce się rozpadną. Przestudź. W tym czasie pałki natrzyj (najlepiej w rękawiczkach - papryka barwi skórę) przyprawami: solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i oliwą po czym zalej mięso ciepłą malinową marynatą i odstaw na 20 minut. Przełóż kurczaka na blachęwyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach 35 minut pod przykryciem z folii po czym zdjemij ją i dopiekaj pałki aż będą miały złoto-różową skórkę - ok 10-15 minut, obracając co jakiś czas. Podawaj z ziemniakami i mizerią lub bagietką i sosem chilli. 


Sałatka z malinami, kozim serem i waniliowym sosem 

Składniki: Na 3 porcje:
1 główka sałaty rzymskiej 
200 g koziego sera w roladce 
 50 g orzechów włoskich
 1 czerwona cebula 
 250 g malin – koszyczek 
 200 g boczku wędzonego w cienkich plastrach 
 Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 
 3 łyżki octu ryżowego
 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
 1 łyżka miodu gryczanego
 1 łyżka oleju sezamowego 
 solidna szczypta soli 
 Dodatkowo: Pieczywo na zakwasie 

 Przygotowanie: Boczek wytop na patelni. Składniki sosu przełóż do słoika, zakręć i szejkuj na emulsję. Na talerzach ułóż umytą sałatę, posyp paseczkami cebuli, malinami, orzechami i plastrami sera, całość skrop sosem i udekoruj plastrami boczku. Jeśli masz ochotę podawaj sałatkę z kwaśnym pieczywem na zakwasie. 

Sernik-Brownie z Malinam
 
Składniki: 
1 ½ szklanki kremu czekoladowego 
 4jajka 
 ½ szklanki mąki 
 1/3 szklanki kakao 
 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
 Dodatkowo: 250 g serka mascarpone 
 3 łyżki cukru 3 jajka 
 250 g malin
 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 
 Dodatkowo: Lody waniliowe, świeża mięta i maliny do dekoracji

Przygotowanie: Brownie: Krem podgrzej nad kąpielą wodną, po czym wymieszaj go z jajkami. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj masę i przełóż do formy, np. kwadratowej – 22x22 cm lub okrągłej o średnicy 22-24 cm. Sernik: Serek zmiksuj z cukrami i jajkami. Następnie wymieszaj z połową malin. Odstaw. Resztę malin powtykaj w masę czekoladową. Następnie wylej na nią sernik, lekko przemieszaj patyczkiem, aby masy się wyrównały i piecz w 165-170stopniach ok. 40 minut. Patyczek wbity i wyjęty z ciasta powinien być suchy. Podawaj ciasto wystudzone z lodami, malinami i miętą.