Alternatywne pomysły na grilla Artura Moroza, cz.1

Artur Moroz – szef kuchni, podróżnik, gospodarz programu „Polski Grill” w TVP1, proponuje alternatywne pomysły na grilla: żeberka BBQ, filet z kurczaka w jogurcie ze świeżymi ziołami, śledzie w liściach chrzanu oraz wątróbkę w boczku.

Żeberka BBQ

1 kg żeberka
5 łyżek powideł śliwkowych
1 łyżka kawy
½ łyżli papryki wędzonej
6 pierników katarzynki
200 ml coca cola
sól pieprz
 
Filet z kurczaka w jogurcie z świeżymi ziołami

4 filety z kurczaka
0,5 l jogurtu
kolendra, tymianek cytrynowy , koper
2 papryczki chili
sól pieprz
 
Śledzie w liściach chrzanu

10 śledzi
10 liści chrzanu
100 g masła
kwiaty kopru
sól pieprz
 
Wątróbka w boczku

0,5 kg wątróbki drobiowej ( indyk , kurczak lub
20 plasterków boczku
150 ml porto
ról pieprz
lubczyk