SZASZŁYKI Z PYSZNYMI SOSAMI + finał arbuzowego carvingu

Szaszłyki z kurczaka z malinowym chutneyem
Szaszłyki:
  • Patyczki do szaszłyków
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 kg mięsa z piersi kurczaka
  • 1 op. ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
Chutney:
  • 250 g malin (duży koszyczek)
  • 2 czerwone cebule
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
Dodatki:
  • Bagietka
Kurczaka umyj i oczyść. Potnij w długie paski, aby później nadziewać je na patyczki. Posól i popieprz mięso. Następnie wymieszaj zioła i oliwę, a tak przygotowaną pastą nasmaruj kurczaka. Odstaw mięso na 30 minut.
W tym czasie przygotuj chutney:
Rozgrzej na patelni oliwę po czym wrzuć posiekaną cebulę. Posól i smaż aż będzie karmelowa - miękka i złocista.Następnie dodaj do cebuli miód z octem i duś 5 minut. Na końcu dodaj do masy maliny. Duś owoce, aż będą miały konsystencję dżemu.
Szaszłyki: nadziewaj kawałki kurczaka na patyczki na przemian z papryką i cebulą. Grilluj na patelni lub grillu do miękkości. Podawaj z chutneyem.

Szaszłyki z polędwiczki z sosem tzatziki
  • 1 polędwiczka wieprzowa - 350 g
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka curry
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz
Tzatziki:
  • 200 g gęstego jogurtu greckiego
  • 1 zielony ogórek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 malutka cebulka
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • sól, pieprz
Dodatki:
  • Chlebki pita
Polędwiczkę oczyść i pokrój w 3 cm plastry. Wymieszaj z oliwą, miodem i przyprawami, po czym odstaw na 30 minut. W tym czasie przygotuj tzatziki. Ogórka zetrzyj na grubych oczkach tarki, posól i odstaw na 15 minut. Odciśnij go z soku i przełóż do miski. Dodaj jogurt, posiekane zioła, cebulkę, czosnek i dopraw do smaku: solą, pieprzem i cukrem. Szaszłyki grilluj na patelni lub nad ogniem i podawaj z sosem oraz chlebkami pita