Słodkości na zimno - krem mango

Olga Głębicka proponuje desery ze świeżych owoców na zimno. Jak przygotować doskonały krem z malin, jagód i mango?

Krem mango 
  • 100 g soku z pomarańczy 
  • 200 g puree z mango
  • 4 żółtka
  • 75 g cukru drobnego
  • 50 g skrobii kukurydzianej
  • 20 g miękkiego masła
  • 250 g mascarpone
  • 200 g bitej śmietany
Żółtka, mąkę i cukier utrzeć na biało; sok i puree z owoców zagotować, miksując dodać powoli do masy jajecznej, przełożyć do garnka i mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Przykryć szczelnie folią i odstawić na 10 minut do ostygnięcia, wmiksować masło. Odstawić do całkowitego schłodzenia. Wmiksować mascarpone do kremu, wmieszać do masy delikatnie bitą śmietanę

Mus jagodowy 
  • 200 g umytych jagód 
  • 100 g cukru
  • 400 g śmietany 18%
  • 450 g serka kremowego 
  • 500 g ubitej śmietanki 36%
Jagody zagotować z cukrem aż puszczą sok i całość lekko odparuje. Ostudzić i zmiksować dokładnie. Zmiksować z kwaśną śmietaną  i serkiem. Na końcu delikatnie wmieszać bitą śmietanę. 

Krem z malin
  • 200 g malin 
  • skórka z połowy cytryny
  • kilka listków mięty 
  • 50-70 g cukru pudru 
  • 250 g mascarpone 
Maliny zagotować z cukrem, odstawić do ostygnięcia, zmiksować, przetrzeć przez drobne sito. Do puree malinowego dodać startą skórkę z cytryny i zmiksować z mascarpone. Jeśli krem będzie za mało słodki, dodać do smaku cukru pudru i ponownie zmiksować. Podawać ze świeżą miętą.