Kuchnia po angielsku - zapiekanka pasterska

Angielskie śniadanie
  • 2 kromki chleba
  • 2 jajka
  • 4 plasterki bekonu
  • 2 plastry pomidora
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 parówki wieprzowe
  • kaszanka 
  • 1/2 puszki fasolki w sosie pomidorowym
  • keczup 
  • ocet słodowy do smaku
  • olej do smażenia
  • masło do smażenia
Zeszklij cebulę na maśle. Dodaj plasterki pieczarek, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na talerz. Na patelnię połóż plastry pomidora i smaż. Na tej samej patelni obsmaż plastry bekonu. Przelej fasolkę z puszki do garnuszka i podgrzej. Kiełbaski i kaszankę obsmaż i wyłóż na talerz. Podsmaż kromki chleba, żeby były brązowe z obu stron. Zrób jajka sadzone. Gotowe jajka przełóż na kromki chleba. Teraz ułóż wszystko na talerzu, żeby ładnie wyglądało. Polej keczupem, skrop octem słodowym, sól i pieprz do smaku.

Zapiekanka pasterska
  • 500 g ziemniaków
  • masło
  • majonez
  • 1 duża cebula
  • 750 g wołowiny mielonej
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • ser żółty (według uznania)
Ugotuj ziemniaki i zrób puree. Na dużej patelni podsmaż mięso i cebulę. Gdy mięso odda większość wody, dodaj mąkę, tak żeby powstał sos. 
Groszek wsyp do mięsa, dopraw liściem laurowym i zielem. Przełóż wszystko do dużego naczynia żaroodpornego. Następnie wyłóż równomiernie na wierzch purée. Włóż naczynie żaroodporne (nie przykrywaj) do piekarnika o temperaturze 180°C, na 30–45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia możesz dodać starty żółty ser. Posyp natką pietruszki.

Fasolka w sosie pomidorowym na grzance
  • 2 kromki chleba
  • puszka fasolki w sosie pomidorowym
  • cebula
  • masło
Otwórz puszkę fasolki, wlej zawartość do małego rondla i podgrzej na wolnym ogniu, dodaj sól i pieprz do smaku. Cebulę możesz usmażyć na oddzielnej patelni na brązowy kolor i dodać do fasolki. Przygotuj grzanki. Wyłóż tosty na talerz i zalej fasolką.