SEZONOWA KUCHNIA JURKA NOGALA - risotto z kurkami

Gofry
  • Jaja 2szt.
  • Mleko 550ml
  • Mąka pszenna 300g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Olej 20ml
  • Sól szczypta
  • Olej do smażenia
  • Pędzelek
  • gofrownica
Żółtka roztrzep rózgą z mlekiem, dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie, potem wsyp sól i proszek do pieczenia i wlej olej i wymieszaj dokładnie. Na koniec delikatnie połącz wszystko z ubitymi białkami. Rozgrzej porządnie gofrownicę, posmaruj olejem i wlej ciasto. Piecz około 3 minuty.

Pasta z wędzonym łososiem i awokado
  • Łosoś wędzony 200g
  • Awokado Hass 2szt.
  • Pomidor 1szt.
  • cytryna 1szt.
  • Dymka 1szt.
  • Śmietana / mascarpone / jogurt 1 łyżka
Posiekaj drobno dymkę wraz z cebulą. Zgnieć widelcem awokado i skrop sokiem z cytryny. Dodaj pokrojonego pomidora i porwanego łososia, dopraw solą i pieprzem. Jeśli lubisz dodaj odrobinę śmietany albo serka mascarpone lub jogurt. Oczywiście pastę tę nałóż na gofra.

Szpinak z jajem
  • Szpinak świeży 1 op.
  • Oliwa
  • Czosnek
  • Gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • Jajo 2szt.
  • Szynka parmeńska 3-6 plasterków
Szpinak opłucz i osusz a potem przesmaż na oliwie, gdy zmięknie dodaj posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem a na koniec zetrzyj trochę gałki. To wszystko ląduje na gofrze. Najpierw szynka parmeńska, potem szpinak. A! Jeszcze na szpinaku połóż sadzone jajo. I gofr gotowy.

Słony sos karmelowy z owocami
  • Cukier 200g
  • Woda
  • Śmietanka 36% 50-100 ml
  • Sól gruboziarnista
  • Owoce sezonowe
Na patelni albo w rondlu rozpuść cukier z odrobiną wody, gdy zacznie robić się beżowy wlej do niego gorąca śmietankę i gotuj mieszając aż zgęstnieje trochę i lekko ściemnieje. Na koniec wsyp trochę soli. Gofry posyp owocami i polej sosem karmelowym.

Risotto z kurkami i proste danie na obiad
  • Włoszczyzna 1szt.
  • Olej 1 łyżka
  • Liść, ziele
  • Oliwa 2 łyżki
  • Cebula 4szt.
  • Fenkuł 1szt.
  • Ryż arborio (do risotto) 400g
  • Kurki 2 garści
  • Masło klarowane 1 łyżka
  • sól
  • Masło 100g
  • Ser twardy Rubin lub Bursztyn 100g
  • Sól, pieprz
  • Natka pietruszki 1 pęczek
W garnku przesmaż pokrojoną włoszczyznę, żeby się lekko zarumieniła, co da więcej aromatu przyszłemu bulionowi. Dodaj przyprawy smaż jeszcze chwilę a potem zalej trzema litrami zimnej wody i gotuj godzinę na małym ogniu. Kurki dokładnie oczyść, możesz je zanurzyć w zimnej wodzie i delikatnie pozbyć się igiełek, traw i pisku. Czyste kurki osusz w papierowym ręczniku. Rozgrzej na patelni masło, posól i wrzuć grzyby. Smaż na silnym ogniu kilka minut aż odparują i zaczną się rumienić. Potem odstaw na bok. Cebulę i fenkuła pokrój w cienkie półksiężyce, potem zacznij smażyć w garnku na oliwie. Pamiętaj by nie przyrumienić ale zeszklić je a gdy już będą szkliste dodaj ryż i smaż go chwilę z warzywami. Gdy ryż już jest gorący dodawaj do niego po chochelce gorącego przecedzonego bulionu. Bardzo ważne aby risotto teraz mieszać raz po raz bo szybko przywiera do dna garnka i może się przypalić, ze względu na małą ilość płynu w którym się gotuje. A tego na pewno nie chcecie. Gdy ryż wchłonie bulion dolewacie kolejna chochlę i tak do momentu aż ziarenka pochłoną prawie 2 litry bulionu. Wtedy ryż przy gryzieniu powinien buc miękki z zewnątrz a w środku stawiać lekki opór. Teraz czas by do kurek dodać masło i wszystko razem podgrzać. Wlej teraz kurki z masłem do risotto. Potem wsyp starty ser i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw sola i pieprzem, posyp natka pietruszki i gotowe. Ważne ! risotto nie powinno być gęste ale półpłynne podobne w konsystencji do płatków owsianych.