PORZECZKI W ROLI GŁÓWNEJ - sandacz w sosie malinowo-porzeczkowym

  • 13 lipca 2017

Sałatka  z  porzeczkami  oraz   grillowana cukinia z serem  kozim (4 porcje): 

5-6  liści  sałaty rzymskiej 
25   gr  rukoli    
Cukinia  200 gr  2  kolory po  100  gr  
4  łyżki  czarnuszki 
4 pestki  dyni  
50  gr  porzeczka   czerwona i  czarna porzeczka   50  gr  
brzoskwinia   80  gr  
ser  kozi   
Grzanki  z  ciemnego   pieczywa   

Dresing : 4   łyżki  Oliwy  lnianej, 2  łyżki soku  z  cytryny oraz  1  łyżka soku   pomarańczy,1 łyżka  syropu  klonowego, sol  i pieprz do smaku  Do  miski  rozłożyć liście sałaty. Cukinię oraz  brzoskwinie  pokroić na plasterki i z grillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, po około 5 minut z każdej strony. W połowie grillowania doprawić cukinię solą, a pod koniec skropić oliwą. Zdjąć z patelni i ułożyć na liściach sałaty. Na tę samą patelnię wsypać pestki czarnuszki i dyni i co chwilę potrząsając patelnią lekko je zrumienić na umiarkowanym ogniu. Wysypać na sałatkę. Na tej samej patelni zrumienić pokrojone w kosteczkę pieczywo, skropić delikatnie olejem. Sałatkę posypać  porzeczkami  oraz  , serem kozim  i listkami lub rukoli. Polać winegretem i obłożyć grzankami. 

Chłodnik owocowy 
Składniki 4 porcje:
250   gr  jagód 
300   gr  malin 
200   gr  borówek amerykańskich 
100   gr  porzeczki  
1/3 szklanki listków mięty 
100  ml  Sangria  /100  ml  sok  z pomarańczy sol  i  pieprz   do smaku  
1 łyżka   soku  z  cytryny  i limonki   
do  podania   jogurt   grecki  oraz  ciasteczka   cynamonowe 
4  ciasteczka   cynamonowe  

Przygotowanie: Wszystkie owoce zmiksować razem z miętą i winem  oraz  soki   z limonki  i cytryny . Przetrzeć przez sito i dobrze schłodzić w lodówce. Podawać z zamrożonym lub schłodzonym jogurtem  greckim , świeżymi owocami i listkiem mięty   i ciasteczkami   cynamonowymi 

Sandacz   w sosie   malinowo-porzeczkowym 
Składniki 2 porcje: 
2 filety z sandacza, każdy po około 150 g, razem ze skórką 
Marynata: 1/2 pomarańczy sok papryka   ostra   i  chilli  do smaku sol  i pieprz do smaku  
Czarna porzeczka z   malina  i miętą: 300   gr  czarnej porzeczki 100  gr  maliny  
2 łyżeczki miodu   rzepakowego 
50 ml  wina   czerwonego  
1/2 szklanki listków świeżej 
2 łyżki octu winnego 
Sol  i pieprz  do smaku  
Papryka  chilli  do smaku  

Przygotowanie: Czarną porzeczkę  oraz malinę dokładnie opłukać, wymieszać z miodem  i odstawić na pół godziny, w międzyczasie można rozgnieść porzeczki widelcem. Sandacza  włożyć do miski z sokiem pomarańczowym skórką do góry, delikatnie docisnąć palcami i odstawić na pół godziny. Czarną porzeczkę oraz malinę wymieszać z posiekaną miętą. Podzielić na 2 części, jedną część włożyć do rondelka, dodać miód i resztę składników. Doprawić niewielką ilością soli, zagotować, gotować przez około 5-7 minut, do czasu aż sos trochę zgęstnieje. Sandacza z wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i natrzeć skórką pomarańczową oraz  przyprawami. Sandacza  włożyć do pieca  nagrzanego  na  175  stopni  piec  10- 12 minut Zmiksować  i przetrzeć przez sito uzyskując gładki mus. Polać po  rybie  i udekorować miętą, porzeczkami i maliną.