PIKLE W ROLI GŁÓWNEJ - caponata z polskich pikli

Zalewy do piklowania papryki i ogórków małosolnych
Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 2 papryki żółte
  • 2 chilli czerwone
  • 1 opakowanie mieszanki przypraw do ogórków małosolnych
  • 1 opakowanie przyprawy do papryki konserwowej
  • 1 opakowanie liści laurowych
  • 1 opakowanie ziaren ziela angielskiego
  • 1 opakowanie ziaren kolendry
  • 1 główka czosnku
  • 1 pęczek długiego kopru do marynowania
  • 4 litry wody 
  • 1 buteleczka octu winnego jabłkowego
Przepis: Ogórki umyj i ciasno ułóż w słoiku, papryki umyj, pokrój w duże cząstki i ułóż na przemian kolorami w drugim słoiku. Układając ogórki wrzuć obrane ząbki czosnku, połowę ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Dodaj cały koper. Układając papryki wrzuć pomiędzy cząstki drugą połowę liści laurowych, ziela angielskiego oraz całe opakowanie ziaren kolendry. Dodaj pocięte chilli do papryki. W dwóch oddzielnych garnkach zagotuj po 2 litry wody. Oba wzbogać odpowiednio o mieszanki przypraw do ogórków i papryki. Zagotuj, a do wody z przyprawami do papryki wlej ocet jabłkowy. Zalej odpowiednio słoje. Ogórki i papryka powinny być gotowe po jednym, dwóch dniach.

Piklowane papryki i ogórki małosolne z kiszonymi cytrynami i pomidorami jako szybka caponata z orzeszkami piniowymi i pasatą pomidorową
Składniki:
  • 1 słoik ogórków małosolnych 500 g
  • 1 słoik papryk czerwonych konserwowych 500 g
  • 4 kiszone cytryny
  • 4 kiszone pomidory
  • 1 butelka passaty
  • 1 opakowanie mieszanki przypraw do ogórków małosolnych
  • 1 opakowanie przyprawy do papryki konserwowej
  • 1 paczka orzeszków piniowych
  • 2 czerwone cebule
  • 1 buteleczka octu winnego jabłkowego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • odrobina oleju do smażenia
  • 1 pęczek bazyli
Przepis: Ogórki pokrój w grubą kostkę lub paski/ćwiartki, podobnie paprykę, dodaj poszatkowane kiszone pomidory oraz cytryny (jeśli surowe to bez skórki). Całość podgrzej na odrobinie oleju do smażenia, dodaj po odrobinie mieszanek przypraw do papryki i ogórków, dodaj pasatę i duś przez około 15 minut. Na koniec dodaj sól, cukier i odrobinę octu jabłkowego. Staraj się zbalansować słodkość i octowość. Na koniec dodaj orzeszki piniowe. Wykładaj ciepłe, porwij liście bazylii

Pikle z miodem, cytryną, miętą i polskim twarogiem
Składniki:
  • 1 słoik ogórków małosolnych 200 g
  • 1 słoik papryk czerwonych konserwowych 200 g
  • 1 świeża cytryna
  • 1 pęczek mięty
  • 1 słoiczek miodu gryczanego
  • 200 g tłustego twarogu
Przepis: Pikle pokrój w ćwiartki, z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Zmieszaj sok i skórkę z 2 łyżkami miodu gryczanego. Twaróg pokrusz. Układaj pikle, na wierzch twaróg, całość polej miodem z cytryną i posyp porwaną miętą