MEDYCYNA NATURALNA: MNISZEK LEKARSKI

Ten chwast możesz jeść dla zdrowia i urody – rozpoczął się sezon na mniszka lekarskiego. Rośnie dziko w całej Europie Azji i obu Amerykach, ale w niektórych krajach jest uprawiana. W ogrodach najczęściej jest traktowany jako uciążliwy chwast. Tymczasem ma niezwykłe właściwości lecznicze, dzięki którym znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej. Przetwory z mniszka stosuje się u osób, które mają problemy z wątroba i woreczkiem żółciowym np. w stanach rekonwalescencji po wirusowym zapaleniu wątroby, w zastoju żółci w pęcherzyku żółciowym, w zagrożeniu kamicą żółciową i jej początkach oraz przy niedoborze soku żołądkowego. Kwiaty mniszka stosuje się w trakcie leczenia przewlekłych nieżytów gardła i jamy ustnej. Naukowcy z Ontario (Kanada) odkryli, że stan niektórych chorych na raka poprawia się po piciu herbaty z mniszka lekarskiego (zawierającej wyciąg z korzenia tej rośliny). Większość reakcji jest krótkotrwała, ale to sygnał, iż warto dalej eksperymentować - mówi jeden z autorów badania.