MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ WYPIEKÓW - ciasto ucierane z żurawiną

Słodkie Brownie z Kremem czekoladowym
  • 1 szklanka pure z batatów (1-2 sztuk)
  • ½ szklanki brązowego cukru lub miodu
  • ½ szklanki masła orzechowego lub oleju kokosowego
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 50 g zmielonych na mąkę płatków owsianych
Polewa:
  • ½ szklanki pure z batatów
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 2 łyżki miodu
  • maliny
  • świeża mięta
Bataty ugotuj lub upiecz (do miękkości, w folii w temp.180-200 stopni). Rozgnieć ziemniaki na pure, odmierz szklankę i zmiksuj z resztą składników. Ciasto przelej do formy wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Jeśli patyczek wbity w ciasto po 30 minutach pieczenia wychodzi suchy wyjmij ciasto, jeśli nie dopiekaj jeszcze 10 minut.
Przygotuj krem. ½ szklanki pure wymieszaj z miodem i stopioną czekoladą (możesz użyć mlecznej). Udekoruj ciasto malinami i miętą.

Ciasto ucierane z żurawiną
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 250 g mąki tortowej (niepełne dwie szklanki)
  • 200 g miękkiego masła
  • 160 g cukru pudru ( 1 szklanka)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
Dekoracja:
  • 150 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
Żurawinę przepłucz w wodzie, lekko osącz i posyp 1 łyżką mąki (dzięki temu zabiegowi nie opadną na dno ciasta). Masło ubij z cukrem. Gdy masa będzie puszysta wbijaj po 1 jajku, każde następne po połączeniu się z masą poprzedniego. Na końcu dodaj do ciasta skórkę z cytryny, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (najlepiej w 2-3 turach). Wymieszaj ciasto i wsyp żurawinę. Przelej do foremki do pieczenia (10x25 cm) i piecz w 180 stopniach przez 35-40 minut, tj. do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z pieca. 
Lukier: utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny na gęsty lukier, sok dodawaj powoli, aby za bardzo nie rozrzedzić masy, po czym pokryj lukrem ciasto. Udekoruj keks żurawiną i migdałami.

Drożdżowy keks z masłem cynamonowym i kruszonką
Ciasto:
  • 250 g mąki tortowej
  • 30 g drożdży
  • ½ szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 g masła
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Masło cynamonowe:
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 50 g rodzynek
  • 50 ml whisky lub rumu 
Kruszonka: 
  • 50 g masła
  • 50 g cukru kryształu
  • 50 g mąki tortowej
Przygotuj masło cynamonowe: rodzynki zalej rumem i 100 ml gorącej herbaty (zamiast alkoholu możesz użyć aromatu rumowego i 150 ml herbaty), po 30 minutach osącz dokładnie osącz bakalie. Masło wymieszaj z cynamonem, cukrem i rodzynkami. 
Podgrzej mleko z cukrem, do 38 stopni (mniej więcej temp. ciała) po czym dodaj do niego drożdże, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut. Następnie dołóż do zaczynu mąkę, jajko i cukier z wanilią. Gdy ciasto zacznie się łączyć wlej stopione masło. Wyrabiaj ok. 5-10 minut, aż będzie jednolite, po czym odstaw drożdżówkę do podwojenia objętości na ok. 40 minut. Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na placek o wym. 20x30 cm, a następnie posmaruj go masłem cynamonowym i zwiń w roladę. Przełóż drożdżówkę do formy 10x30 cm i posyp kruszonką utartą z podanych składników. Piecz w 180 stopniach przez 40-45 minut.