TUŃCZYK W ROLI GŁÓWNEJ

Sos tuńczykowy:
  • 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 100 ml jogurtu
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 ząbek czosnku
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na gładką masę.

Vitello tonato po polsku
  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • 100 g rukoli
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/2 cytryny
  • garść kaparów w zalewie
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • 1 bagietka
Polędwiczkę solimy, pieprzymy i pieczemy w 200 st przez 15 min, wyjmujemy i studzimy. Kapary miksujemy z oliwą, sokiem z cytryny i mieszamy z rukolą. Bagietkę kroimy i zapiekamy grzanki
Polędwiczkę kroimy w plastry, polewamy sosem tuńczykowym i na wierzch wykładamy rukolę w dresingu kaparowym , dekorujemy kawałkami pomidora i grzankami.

Makaronowa putaneska
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 100 g oliwek czarnych
  • 100 g pestek słonecznika
  • 2 papryczki chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g parmezanu
  • 1 pęczek natki
  • 50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • pieprz, sól do smaku
  • 6 jajek
  • puszka pomidorów krojonych
  • 500 g makaronu jajecznego spaghetti
Jajka rozdzielamy i wykorzystujemy żółtka.Tuńczyka wygniatamy widelcem. Siekamy oliwki, chilli, czosnek. Wszystko smażymy razem z pestkami słonecznika na oleju 5-6 min. Przesmażone składniki łączymy z tuńczykiem. Makaron gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu. Gotowy makaron mieszamy z masą tuńczykową i żółtkami. Podajemy z posiekaną natką i parmezanem