Kuchnia zwycięzcy „Bake Off – Ale Ciacho!”

Muffiny
  • 2 gruszki
  • 120 g mąki
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 jaja
  • 200 g śmietanki kwaśnej 
  • 90 g rozpuszczonego masła 
  • 100 g sera bleu 
  • 30 g grillowanych orzechów włoskich
  • sól i pieprz
  • kardamon, imbir
  • kilka łyżeczek miodu 
Piekarnik rozgrzej do 180° C. Gruszkę obierz i pokrój w kostkę. W miseczce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W większej misce roztrzep jaja, a następnie dodaj śmietankę i masło. Do jajek wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj. Dodaj starty bleu w kawałkach, gruszkę i orzechy. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Do blaszki włóż papierowe foremki na muffiny, nałóż masę. Piecz około 20 minut. Z miodu i odrobiny śmietanki kremówki zrób miodowy karmel, podgrzewając to razem w rondelku. Polej muffiny, udekoruj kawałkiem gruszki i orzechami.
 
Tarta z rozmarynem, białą czekolada i owocami
  • 170 g mąki pszennej
  • 55 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 110 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody – opcjonalnie
  • 500 ml śmietanki
  • 300 g czekolady
  • 400 g  mascarpone
  • rozmaryn
  • zioła i owoce do dekoracji 
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko, cukier, sól, wodę i szybko. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut. Śmietankę zagotować z rozmarynem , rozpuścić w gorącej śmietanie czekoladę, odstawić do wystudzenia. Wyjąć rozmaryn, ubić z mascarpone, krem umieścić w wypieczonym spodzie do tarty, udekorować ziołami i owocami.