DOMOWA KUCHNIA JURKA NOGALA - zalewajka mazurska

Jurek Nogal i jego ulubione dania kuchni mazurskiej, które łatwo można przygotować w domu.

ZALEWAJKA MAZURSKA
  • Korpus kaczki 1 szt.
  • Włoszczyzna 1 szt.
  • Sok z kapusty kiszonej naturalnie 500 ml
  • Liść laurowy, ziele angielskie
  • Karkówka wieprzowa mielona 200 g
  • Cebula ½ szt.
  • Jajko 1 szt.
  • Sól, pieprz
  • Ziemniaki 4 szt.
  • Por 1 szt.
  • Masło 1 łyżka
  • Czosnek 1 ząbek
Lub
  • Czosnek niedźwiedzi kilka listków
  • Śmietanka 30% 200 ml
Zupa:
Korpus piecz w 190 stopniach około pół godz. Warzywa pokrój na kawałki i przesmaż w garnku na tłuszczu z pieczenia korpusu, dodaj przyprawy i korpus. Zalej wodą i gotuj około godziny na średnim ogniu. W drugim garnku zagotuj sok z kapusty ze śmietanką i dodaj do zupy. Gotuj chwilę i przecedź zupę przez sito. Dopraw zupę pieprzem. Przesmażone klopsiki wrzuć do zupy i gotuj kilka minut na małym ogniu.
Klopsiki i ziemniaki: Cebulę pokrój w kosteczkę i dodaj do mięsa razem z białkiem. Odrobinę posól i popieprz a następnie dokładnie wymieszaj. Uformuj malutkie kuleczki wielkości agrestu i przesmaż delikatnie na patelni. Ziemniaki ugotuj. Pora pokrój na cieniutkie paseczki i przesmaż na maśle, dodaj do ziemniaków z drobno posiekanym czosnkiem. Utłucz dokładnie i dopraw solą z pieprzem. Na talerzu połóż tłuczone ziemniaki i zalej zupą z klopsikami.

FAFERNUCHY
  • Mąka żytnia razowa 1 kg
  • Marchew 1 kg
  • Mąka pszenna do podsypania
  • Pieprz 1 płaska łyżka
  • Soda lub proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • Cukier 5 łyżek
Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach i lekko odciśnij. Włóż do garnka i podgrzej z cukrem, potem ostudź i wymieszaj z mąką, pieprzem i sodą. Uformuj gruby (około 8 cm średnicy) wałek z ciasta, lekko spłaszcz tak jak na kopytka, potnij na rąby. Piecz w 180 stopniach około 30 minut, wyjmij z pieca.

KARP PO MAZURSKU W ŚMIETANIE
  • Por 1 szt.
  • Fenkuł 1 szt.
  • Wino białe półwytrawne ½ szklanki
  • Masło klarowane
  • Koper 2 łyżki
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • Śmietanka 36% 500 ml
  • karp filet albo dzwonka
Pora i fenkuł pokrój w cienkie paseczki i przesmaż na maśle klarowanym, lekko posól, podlej winem i odparuj. Rybę opłucz i osusz, potem przesmaż leciutko na maśle i ułóż na warzywach. Śmietankę podgrzej z koprem, dopraw gałką i pieprzem. Zalej nią rybę i raki. Piecz w 180 stopniach (góra/dół) 20-25 minut. Na koniec popieprz.