Lekkie śniadanie wg Jarosława Uścińskiego

Jak lekko zacząć dzień? Jarosław Uściński w kuchni PnŚ przygotował kilka propozycji dobrego, pożywnego i lekkiego śniadania.

Owsianka i jaglanka
Składniki:
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 200 g
  • Rodzynki 50 g
  • Masło -20 g
  • Miód – 1 łyżka stołowa
  • Sól – do smaku
  • Mleko 05 l
  • Płatki jaglane błyskawiczne- 200 g
  • Wiórki kokosowe 30 g
  • Świeży ananas – 100 g
  • Kora cynamonu –do smaku
  • Bazylia tajska lub zwykła kilka listków
  • Sok z limonki ½ owocu
  • Jogurt naturalny dobry 200 g
Płatki zalewamy wrzątkiem (jak na przepisie z opakowań) – następnie dodajemy wybrane składnik – obie wersje są pyszne z mlekiem lub jogurtem a także bez dodatku nabiału- ważne do płatków jaglanych do wrzącej wody dodajemy także wiórki kokosowe. Ananas krojony w drobną kostkę i i bazylię gdy lekko płatki przestygną.

Kanapki inne niż wszystkie
Składniki:
  • Ulubione pieczywo słodkie i nie – razowe i chałka oraz inne bułeczki
  • Dobry twaróg – nie słodzony
  • Gruszka miękka – 1 szt
  • Jabłko – soczyste – 1 szt
  • Żółty ostry ser – 100g
  • Ogórek świeży – 1 szt
  • Truskawki świeże – 5 szt
  • Dobra szynka – kilka plastrów
  • Ser pleśniowy- gorgonzola – łagodna (dulce)200 g
  • Tymianek wieży lub oregano – 1 doniczka
  • Rukola – 1 op
  • Sałata masłowo czyli zwykła 1 szt
  • gruszka & pomidor, ogórek & truskawka i inne fajne połączenia.
  • Sól i pieprz do smaku
  • Krem balsamiczny – 1 mała butelka
Powyższe składniki to sugestia ale jej wynikiem jest zawsze pyszna kanapka.
Świetne połączenia min. to:
1 – gruszka, ser pleśniowy, rukola i truskawka – krem balsamiczny
2 – jabłko ,ostry ser i ogórek, tymianek
3- twaróg, szynka i truskawka, sałata masłowo, pieprz
Samo ich podanie i zapakowanie do pracy / szkoły jest również zachęcające

Suflet na słono
  • 4 jaja
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • Boczek wędzony surowy – kilka plasterków
  • Ulubiony ser żółty – 50 g
  • ½ łyżki mąki
  • Pieprz czarny i sól – do smaku
  • Świeży rozmaryn lub oregano
Słony- ubijamy białka – dodajemy już lekko mieszając żółtko, mąkę, tarty ser, przyprawy i zioła. Naczynie np. filiżankę okładamy płatkami boczku i napełniam masą. Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 200 ‘c na ok 11 minut ale sprawdzamy. Naczynie napełniamy do 2/3 pojemności.