AROMATYCZNA KUCHNIA GOSI MOLSKIEJ - kiszone cytryny

Do czego dodawać kiszone cytryny? Jak je przygotować? Dziś w kuchni dania z wykorzystaniem kiszonych cytryn

KISZONE CYTRYNY Z AROMATYCZNYMI PRZYPRAWAMI:
  • duży słoik
  • 8 małych cytryn niewoskowanych
  • 4 duże cytryny na sok
  • 150g soli morskiej
  • 5 goździków Kamis
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego Kamis
  • 3 liście laurowe Kamis
  • woda niegazowana
  • oliwa
Cytryny dokładnie wyszorować, głęboko naciąć na krzyż, ale tak by nie rozciąć owocu. W nacięcie, do środka cytryny nałożyć czubatą łyżeczkę soli i "zamknąć owoc". Nasolone cytryny ułożyć ciasno w słoju. Wrzucić cynamon, kumin, goździki i liście laurowe. Zalać sokiem z cytryny i dopełnić wodą, by płyn zakrył owoce. Z góry dopełnić słoik oliwą. Cytryny kisić min. 4 tygodnie. Używać jako aromatycznej przyprawy do mięsnych gulaszy, jednogarnkowych dań z fasolą czy warzywnych zup bazujących na warzywach strączkowych.

GULASZ Z INDYKA Z KISZONĄ CYTRYNĄ
  • 500g udźca z indyka bez kości
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • pół kiszonej cytryny
  • 2 duże, dojrzałe pomidory
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego Kamis
  • 1,5 łyżeczki ziaren kolendry Kamis
  • 3 goździki Kamis
  • 0,5 łyżeczki mielonego chilli
  • 10 daktyli
  • 10 małych szalotek
  • 100 migdałów blanszowanych
  • 150ml białego wina
  • 150ml wody
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra do podania
Mięso pokroić w kostkę i natrzeć przyprawami - solą, pieprzem, połową ilości kminu, kolendry i cynamonu. Odstawić na min. godzinę. W garnku o grubmy dnie rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę z goździkami. Dodać zamarynowane mięso i obsmażyć. Dodać resztę przypraw, pokrojone daktyle, przekrojone na pół szalotki, rozgnieciony czosnek, posiekane pomidory bez skórki, wino, kiszoną cytrynę i wodę. Dusić pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, dodać migdały  i redukować płyn by powstał gęsty sos. Gulasz podawać z aromatycznym Kus-kusem.

AROMATYCZNY KUS KUS
  • 3/4 szklanki kus kus
  • pęczek natki
  • 1 owoc granatu
  • spora garść świeżej mięty
  • ząbek czosnku
  • łyżka soku z kiszonych cytryn
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego Kamis
  • 0,5 łyżeczki chilli Kamis
  • sól, pieprz
  • oliwa  z oliwek
Kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu, ostudzić. Natkę i miętę posiekać drobno, dodać do ostudzonego kuskusu. Przyprawić roztartym z solą czosnkiem, mielonym kminem, chilli, solą i pieprzem. Dodać sok  z kiszonych cytryn i spory chlust oliwy. Podawać z gulaszem lub jako samodzielną sałatkę.