Kurczak zagrodowy moczony w maślance, pieczony z jabłkami i młodymi ziemniakami
- Kurczak 1szt.
- Maślanka 2l
- Świeże zioła: tymianek / kolendra / mięta po doniczce
- Pieprz cytrynowy
- Czosnek młody 2 główki
- Cebula szalotka 2 szt.
- Cytryna 3szt.
- Jabłka 3szt. słodkie
- Ziemniak młody mały 1kg
- Miód spadziowy
- Pieczywo jasne kilka kromek
- Jadalne kwiaty do dekoracji
Maślankę wymieszaj ze startym czosnkiem, świeżymi ziołami i sokiem z cytryny. W gotowej miksturze zamocz kuraka i pozostaw na noc w lodowce. Po upływie czasu kuraka oprósz sola i pieprzem po czym przełóż do żaroodpornego naczynia, zalej marynatą i obłóż ziemniakami, jabłkami i cebulkami. Piecz około 1:20h cały czas podlewając płynem z pieczenia i marynata. Po upieczeniu płyn przelej do miski i zmiksuj z pieczywem na jednolity sos. Kurczaka podawaj w całości a obok warzyw
Świąteczna kanapka śniadaniowa ze smażonymi szparagami i botwinką, jajkiem w koszulce, serem pleśniowym i sosem jabłkowo - cytrynowym
- Pieczywo ciemne na zakwasie razowe lub żytnie
- Masło 1szt.
- Szparagi pęczek
- Botwina pęczek
- Cytryna 3szt.
- Czosnek młody 1 główka
- Bekon w plastrach
- Jajka eko lub zielononóżka 4szt
- Ser pleśniowy trójkąt
- Jabłka kwaśne 2szt
- Koperek pęczek
Zacznij od umycia szparagów i botwinki. Ponieważ jest wiosna a szparagi są chrupiące prosto z pola to nie obieraj ich a jedynie ułam twarde dolne końcówki. Końcówek nie wyrzucaj mogą posłużyć jako składnik zupy lub sosu. Gotowe szparagi przekrój wzdłuż i przesmaż na maśle. Dodaj łodygi botwinki i sok z jabłek przed zdjęciem z patelni posiekany czosnek, sok z cytryny i liście botwiny. Na tej samej patelni rozłóż papier do pieczenia i połoz na nim plastry boczku, smaż na małym ogniu aż będą chrupiące. W garnku zagotuj wodę dodaj na litr około 10 łyżek octu i wbij jajko cały czas mieszając i tworząc wir. Gotuj około 4min aż zetnie się białko. W ten sposób uzyskasz tak zwane jajko w koszulce. Na samym końcu przed złożeniem kanapki na maśle przesmaż kromki pieczywa aby były chrupiące. Na każdej ułóż część przesmażonych warzyw, obsyp pokruszonym serem i połóż na wierzchu jajko a obok plastry chrupiącego bekonu.
Latte Jakubiaka czyli szklankowy przekładaniec z Puree czosnkowo - cytrynowego / zsiadłego mleka / chipsów z kindziuka i żółtka
- Szklanka do latte 4szt.
- Zsiadłe mleko 1op
- Ziemniaki na puree 1kg
- Czosnek 5 ząbków
- Masło 3 łyżki
- Cytryna 4szt lub rabarbar
- Śmietana 18% szklanka
- Gałka muszkatołowa szczypta
- Jajka jak wyżej 4szt
- Kindziuk
- Koperek świeży paczka
Ziemniaki ugotuj i przerób na purée wraz ze śmietaną, sokiem z cytryny, gałką i startym czosnkiem. Miksuj gdy ziemniaki będą gorące, wtedy smak i zapach pozostałych składników będzie intensywniejszy. Gotowe purée nałóż do szklanki tak aby zajmowało ¾ pojemności ale tez nie uklepuj zostaw miejsce po bokach. Na ziemniaki wylej zsiadłe mleko. Na patelni usmaż kindziuk aż będzie chrupiący, a na powstałym tłuszczu sadzone jajko. Z jajka odetnij białko, a żółtko ułóż na zsiadłym mleku. Udekoruj chipsami z kindziuka i koperkiem