Kuchnia Tomka Jakubiaka - kurczak w maślance

Kurczak zagrodowy moczony w maślance, pieczony z jabłkami i młodymi ziemniakami  
  • Kurczak 1szt.
  • Maślanka  2l
  • Świeże zioła:  tymianek / kolendra / mięta po doniczce
  • Pieprz cytrynowy
  • Czosnek młody  2 główki
  • Cebula szalotka 2 szt.
  • Cytryna 3szt.
  • Jabłka 3szt. słodkie
  • Ziemniak młody mały 1kg
  • Miód spadziowy
  • Pieczywo jasne  kilka kromek
  • Jadalne kwiaty do dekoracji
Maślankę wymieszaj ze startym czosnkiem, świeżymi ziołami i sokiem z cytryny. W gotowej miksturze zamocz kuraka i pozostaw na noc w lodowce. Po upływie czasu kuraka oprósz sola i pieprzem po czym przełóż do żaroodpornego naczynia, zalej marynatą i obłóż ziemniakami, jabłkami i cebulkami. Piecz około 1:20h cały czas podlewając płynem z pieczenia i marynata. Po upieczeniu płyn przelej do miski i zmiksuj z pieczywem na jednolity sos. Kurczaka podawaj w całości a obok warzyw

Świąteczna kanapka śniadaniowa ze smażonymi szparagami i botwinką, jajkiem w koszulce, serem pleśniowym i sosem jabłkowo - cytrynowym  
  • Pieczywo ciemne na zakwasie razowe lub żytnie
  • Masło 1szt.
  • Szparagi  pęczek
  • Botwina  pęczek
  • Cytryna  3szt.
  • Czosnek młody 1 główka
  • Bekon w plastrach
  • Jajka eko lub zielononóżka  4szt
  • Ser pleśniowy trójkąt
  • Jabłka kwaśne  2szt
  • Koperek  pęczek
Zacznij od umycia szparagów i botwinki. Ponieważ jest wiosna a szparagi są chrupiące prosto z pola to nie obieraj ich a jedynie ułam twarde dolne końcówki. Końcówek nie wyrzucaj mogą posłużyć jako składnik zupy lub sosu. Gotowe szparagi przekrój wzdłuż i przesmaż na maśle. Dodaj łodygi botwinki i sok z jabłek przed zdjęciem z patelni posiekany czosnek, sok z cytryny i liście botwiny. Na tej samej patelni rozłóż papier do pieczenia i połoz na nim plastry boczku, smaż na małym ogniu aż będą chrupiące. W garnku zagotuj wodę dodaj na litr około 10 łyżek octu i wbij jajko cały czas mieszając i tworząc wir. Gotuj około 4min aż zetnie się białko. W ten sposób uzyskasz tak zwane jajko w koszulce. Na samym końcu przed złożeniem kanapki na maśle przesmaż kromki pieczywa aby były chrupiące. Na każdej ułóż część przesmażonych warzyw, obsyp pokruszonym serem i połóż na wierzchu jajko a obok plastry chrupiącego bekonu.

Latte Jakubiaka czyli szklankowy przekładaniec z Puree czosnkowo - cytrynowego / zsiadłego mleka / chipsów z kindziuka i  żółtka  
  • Szklanka do latte 4szt.
  • Zsiadłe mleko 1op
  • Ziemniaki na puree 1kg
  • Czosnek  5 ząbków
  • Masło 3 łyżki
  • Cytryna  4szt lub rabarbar
  • Śmietana 18%  szklanka
  • Gałka muszkatołowa  szczypta
  • Jajka jak wyżej  4szt
  • Kindziuk
  • Koperek świeży  paczka
Ziemniaki ugotuj i przerób na purée wraz ze śmietaną, sokiem z cytryny, gałką i startym czosnkiem. Miksuj gdy ziemniaki będą gorące, wtedy smak i zapach pozostałych składników będzie intensywniejszy. Gotowe purée nałóż do szklanki tak aby zajmowało ¾ pojemności ale tez nie uklepuj zostaw miejsce po bokach. Na ziemniaki wylej zsiadłe mleko. Na patelni usmaż kindziuk aż będzie chrupiący, a na powstałym tłuszczu sadzone jajko. Z jajka odetnij białko, a żółtko ułóż na zsiadłym mleku. Udekoruj chipsami z kindziuka i koperkiem