TRADYCYJNE BABY WIELKANOCNE - baba piaskowa

Babka muślinowa
  • 20 żółtek
  • 220 g cukru
  • 220 g mąki pszennej tortowej 
  • 1 laska wanilii (opcjonalnie)
  • skórka starta z połowy cytryny (opcjonalnie)
  • 110 g ciepłego mleka 
  • 100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 40 g drożdży świeżych 
Do lekko podgrzanego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki oraz łyżkę cukru, wszystko mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Żółtka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę i dodajemy wyrośnięty zaczyn z drożdży oraz przesianą mąkę, ubijamy masę przez 10-15 minut. Na koniec wlewamy ostudzone masło, całość ponownie ubijamy 10-15 minut. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 2 godziny - powinno podwoić swoją objętość). Foremkę do baby smarujemy masłem, przesypujemy mąką, wlewamy wyrośnięte ciasto do połowy wysokości i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 175 st. i wstawiamy babkę na około 40 minut (należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest w środku wypieczone). Lekko przestudzoną babkę należy wyjąć z formy i ostudzić na kratce, a następnie udekorować lukrem lub czekoladą.

Babka piaskowa
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 350 g mąki pszennej tortowej 
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 2 cytryn
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 st., ucieramy masło z cukrem i dodajemy jajka. Następnie dodajemy skórkę z cytryn, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki ucieramy. Masę przekładamy do formy nasmarowanej masłem i przesypanej mąką i wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto lekko studzimy i wyjmujemy z formy. Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.