Pyszna kuchnia Gosi Molskiej

Gosia Molska proponuje dziś kardamonowy chlebek, sałatkę z marchewki oraz łososiową pastę do chleba

SUPER ŚNIADANIE: Chlebek kardamonowy z aromatyczną sałatką z marchewki i pastą z łososia
 
KARDAMONOWY CHLEBEK
  • 1 łyżka drożdży instant
  • 0,5 kubka ciepłej wody
  • 500g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 0,5 kubka bezwonnego oleju
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka sezamu do posypania
Wszystkie składniki połączyć, przełożyć do okrągłej formy i ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę by wyrosło. Posypać sezamem. Piec przez 15 minut w temperaturze 230 stopni. Chlebek ma być pięknie rumiany.
 
SAŁATKA Z MARCHEWKI
  • 1 kg marchewki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pół pęczka świeżej kolendry
  • sól, płatki chilli do smaku
Marchewki obrać i pokroić w plastry. Ugotować  w wodzie z solą i 1 łyżką soku z cytryny. Marchewka powinna pozostać jędrna. Odcedzić. W misce połączyć resztę soku z cytryny, sok z pomarańczy, roztarty z solą czosnek, kardamon, chilli, kumin i oliwę. Wymieszać z jeszcze ciepłą marchewką. Odstawić do ostygnięcia.
Posiekać Kolendrę, posypać sałatkę.
 
ŁOSOSIOWA PASTA DO CHLEBA:
  • 300g łososia wędzonego na ciepło
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • limonka (skórka i sok)
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • sól, pieprz
  • liście sałaty rzymskiej
Rybę, jogurt, skórke otartą z limonki oraz sok z połowy owocu zmiksować na gładką pastę. Przyprawić solą i pieprzem. POdawać do chleba z liśćmi chrupiącej sałaty rzymskiej i sałatką z marchewki.