IRLANDZKIE PRZYSMAKI NA DZIEŃ ŚW. PATRYKA - zielony koktajl

Zielony koktajl 
  • avocado
  • szpinak
  • roszponka
  • groszek łuskany
  • limonka
  • szpinak
  • brokuł
  • ogórek
  • mięta
  • sok jabłkowy
  • opcjonalnie miód
Wszystkie składniki zmiksować. Podawać z zielonym gofrem 

Krem groszkowo-miętowy z serem cheddar
  • cebula  300 g
  • groszek  600 g
  • mięta  świeża  30 liści
  • czosnek 2 ząbki
  • masło  100 g
  • sól
  • pieprz
  • wywar warzywny  750 ml
  • ser cheddar
Na maśle przesmażyć cebulę z czosnkiem, zalać wywarem, zagotować. Dodać groszek i miętę, doprawić i zmiksować na krem. Podawać z tartym serem.

Ziemniaki ze szpinakiem
  • masło 100 g
  • ziemniaki 300 g
  • szpinak 500 g
  • czosnek 3 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • wywar jarzynowy 100 ml
  • ser pleśniowy   100 g
Ziemniaki obrać i wyciąć walce, obsmażyć z jednej strony, a pod koniec podlać wywarem i dusić pod przykryciem. Szpinak smażyć na maśle z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z serem pleśniowym lub dojrzewającym.