5 POMYSŁÓW NA ŚNIADANIE - omlet księżniczki

Choć w różnych częściach świata śniadania bardzo się od siebie różnią, jajko o poranku serwowane jest niemal wszędzie. Na miękko, twardo, w postaci omletów i chyba najpopularniejszej formie - jako jajecznica. W jakiej postaci podać jajko na najbliższe rodzinne śniadanie? O tym już teraz Jurek Nogal

OMLET KSIĘŻNICZKI 
  • Masło 1 łyżeczka
  • Jaja3 szt.
  • Mleko 3 łyżki
  • Pieprz
Dodatki:
  • Ser bursztyn łyżka
  • Szynka parmeńska 2-3 plastry
  • Dymka
  • Chleb
Jaja roztrzep z mlekiem i wlej na rozgrzane na patelni  masło. Smaż chwilę a Gd brzegi się zetną podnieś je lekko by płynne jajo wylało się pod spód omleta. Jeśli chcesz posyp serem i obróć na kilkanaście sekund na drugą stronę. Wyłóż na grzankę z chleba z szynką  i posyp szczypiorem.

JAJO W KOSZULCE
  • Jajo 1 szt.
  • Woda 1 L
  • Ocet winny 1 łyżka
Zagotuj wodę z octem, zmniejsz ogień i zamieszaj by powstał wir. Jajo wybij na chochelkę i ostrożnie wlej w środek wiru. Gotuj 2-3 minuty i połóż na grzance.

ŚLEDŹ PO ROSYJSKU Z TARTYM JAJEM I MAJONEZEM
  • Śledź 6 szt.
  • Jaja 8 szt.
  • Ziemniaki 4 szt.
  • Buraki 2 szt.
  • Cebula 2 szt.
  • Śmietana 18% 1 op.
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • Olej
  • Musztarda 1 łyżka
Śledzie opłucz i drobno posiekaj. 6 jaj ugotuj na twardo i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki ugotuj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekaj bardzo drobno i sparz wrzątkiem, potem odsącz. Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Z dwóch żółtek i oleju zrób majonez. W salaterce ułóż warstwami, ziemniaki, cebulę, śledzia, buraki, jaja i jeszcze raz taka sama warstwa. Każdą z warstw troszkę popieprz i posyp gałką oraz posmaruj na przemian raz śmietaną a raz majonezem. Odstaw do lodówki na noc.

CIASTKA NA ŻÓŁTKACH
  • Mąka pszenna 250 g
  • masło 20 g
  • jaja 5 szt. (żółtka)
  • wódka orzechowa 1 łyżeczka
  • cukier puder 40 g
  • sól szczypta
  • proszek do pieczenia szczypta
  • konfitura
Ugotuj jaja. Żółtka przetrzyj przez sitko lub dokładnie zmiażdż widelcem. Mąkę, masło, cukier wyrabiaj jak na kruche ciasto, dodaj żółtka sól, proszek i wódkę. Wyrób porządnie by powstała zwarta kulka, owiń w folię i wstaw na pół godziny do lodówki. Rozwałkuj i powycinaj ulubione kształty. Piecz w 180 stopniach (góra/dół) 8 minut. Jedz maczając w konfiturach.

BISZKOPT NA BIAŁKACH
  • Jaja  5 szt. (białka)
  • Cukier 5 łyżek
  • Masło  50 g
  • Mąka pszenna 5 łyżek 
  • Migdały garść
Proszek do pieczenia (szczypta). Ubij białka z cukrem, dodaj powoli mieszając mąkę z proszkiem do pieczenia i roztopione zimne masło. Do masy wmieszaj migdały. Wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz kilka/kilkanaście minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra/dół)