KUCHNIA GRECKA W POLSKIM STYLU - Moussaka

  • 11 marca 2017

MOUSSAKA 


Składniki: 
-3 średniej wielkości ziemniaki 
-1 bakłażan 
- 250 g parmezanu 
-1 cebula biała 
-olej do smażenia 
-oliwa z oliwek 
-1 główka czosnku 
-gałka muszkatołowa 
-cynamon 
-1/2 kg mielonego mięsa wołowego 
-1 większa puszka koncentratu pomidorowego 
-sól i pieprz 
-100 g masła 
-100 g mąki 
-600 ml mleka 
- 3 jaja 

Sposób przygotowania: Podsmażyć obrane i pokrojone na grubsze plastry ziemniaki. Oddzielnie podsmażyć obrany i pokrojony na grubsze plastry bakłażan. Warzywa odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia. Następnie piętrowo ułożyć w naczyniu żaroodpornym - napierw ziemniaki, posypać odrobina startego parmezanu, następnie bakłażan.  Podsmażyć cebulę z czosnkiem na oliwie i dodać pokrojone pomidory. Wymieszać całość, dodać mięso, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i cynamon. Kiedy mięso zbrązowieje, dodać około 150 ml koncentratu pomidorowego (można go nieco rozcieńczyć z wodą). Zredukować. Przygotować beszamel: rozpuścić masło i dodać mąkę. Powoli dodawać mleko. Podgotować całość i zdjąć z ognia. Cały czas mieszać. Dodać żółtka, szczyptę gałki muszkatołowej, sól, pieprz i połowę startego parmezanu, dobrze wymieszać. 200 ml sosu beszamelowego dodać do mięsa mielonego i razem wymieszać dokładnie. Następnie  całość przełożyc do warzyw w naczyniu żaroodpornym. Na warstwę mięsa wylać resztę beszamelu. Całość posypać startym parmezanem. Piec ok 20min w 200 C. 

 SAŁATKA PO GRECKU: 
-1 pomidor 
-1 ogórek 
-1 czerwona cebula
 -1 papryka zielona 
-100 g fety 
-oliwa z oliwek 
-ocet winny 
-oregano 
-oliwki czarne  

Sposób wykonania: Pomidora i ogórka pokroić w dość duże kawałki. Cebulę pokroić na krążki, paprykę na plastry. Na talerz wyłożyć pomidory i ogórki. Następnie paprykę oraz cebulę i kilka oliwek. Polać całość kilkoma kroplami octu winnego. NICZEGO NIE MIESZAĆ! Na całość nałożyć jeden gruby (nie pocięty) plaster fety.  Całość polać oliwą z oliwek. Posypać oregano. 


FETA ZAPIEKANA W PIEKARNIKU: 

-feta 100 g 
-1 pomidor 
-1 papryka zielona 
-1 cebula czerwona 
-oliwa z oliwek 
-oregano 

Gruby plaster fety położyć na dnie naczynia. Położyć na niego plaster pomidora, kilka krążków cebuli i kilka plastrów papryki. Całość solidnie polać oliwą z oliwek i posypać oregano. Podpiec w piekarniku w 200 stopniach przez 10 min. 


GRECKI SERNIK NA ZIMNO
-250 g ciastek zbożowych 
-80 g masła 
-250 ml śmietany 
- 36% 
-100 g cukru pudru 
-300 g sera mascarpone 
-1 cytryna 
-truskawki lub drylowane wiśnie 1 opakowanie - mogą być mrożone 
-300 g cukru 

Sposób wykonania: Mocno pokruszyć ciastka, wymieszać z masłem, które powinno być mieć temperaturę pokojową. Mieszaninę wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego i podpiec w temp. 180 C przez ok. 10 min. Wystudzić. Zmiksować śmietanę, dodać cukier miksując. Dodać ser, a później skórę z cytryny wszystko miksując na gładką masę. Na mieszankę ciastek nałożyć zmiksowaną mieszankę śmietany, etc. Całość włożyć na ok. godz. do lodówki. 

 SOS: 300 gramów owoców, 300 gramów cukru i 150 gramów wody. Połowę truskawek połączyć z całością cukru i wody. Podgotować doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu cukru powinien powstać sos. Do sosu dodać truskawki i wymieszać na ogniu. Ostudzić sos. Na koniec schłodzony sernik polać sosem.