BITWA NA PĄCZKI w PnŚ

Beignets czyli francuskie pączki z ciasta parzonego
  • 125 g wody
  • 40 g masła 
  • Szczypta soli 
  • 40 g maki pszennej
  • 1 jajo 
  • Olej do smażenia
  • Cukier drobny 
  • Cukier puder 
Receptura Croidonut
  • Ciasto półfrancuskie
  • 500g mąki pszennej typ ciasto croissant
  • 210g wody
  • 20g drożdży
  • żółtka 
  • 5g soli
  • Maslo do zaciagania ciasta
  • 125g masła
  • 30g maki pszennej
Sos custard
  • 330 ml mleka 3,2%
  • wanilia lub ekstrakt z wanilii
  • 4 zółtka
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
1. Mleko z wanilia zagotowac i odstawic na 10 min, przecedzic
2. Cukier wymieszac z zoltkami, sola, dodac cieple mleko i zagotowac do 83*C
3. Przecedzic i przelozyc do miski, sfoliowac na kontakt, schlodzic

Krem
  • 400g kremu angielskiego
  • 400g smietany kremowki ubitej
  • polaczyc i naszprycowac przekrojone na pol croidout