SMAKI DZIECIŃSTWA - kluski leniwe

Przepis na leniwe kluski według Jurka Nogala.

KLUSKI LENIWE 
Ciasto:
  • Twaróg półtłusty 500 g
  • Jaja 3 szt.
  • Mąka 100-150 g
Omasta:
  • Bułka tarta 
  • Cukier
  • Masło
  • Lub 
  • Orzechy laskowe
  • Miód
  • Kardamon
  • Cynamon
  • Cebula
  • olej
Twaróg dobrze zmiażdż widelcem, dodaj jaja, trochę mąki. Wymieszaj dokładnie. Ciasto ma być tak gęste aby dało się je formować. Uformuj z niego wałek i powycinaj ukośne kluski. Gotuj w osolonym wrzątku kilka minut. Na patelni podpraż bułkę tartą, dodaj cukier i masło. Omaść nią leniwe. Możesz też leniwe posypać posiekanymi orzechami i polać miodem podgrzanym z cynamonem i kardamonem. Możesz też podsmażyć cebulkę na rumiano i omaścić leniwe.

POZNAŃSKIE KLUSKI NA PARZE
  • mąka 500 g
  • drożdże 5 g
  • Jaja 1 szt.
  • cukier 50 g
  • mleko 250 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • masło 30 g
Dodatki:
  • Śmietana 18%
  • Jagody
  • cukier
Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto ze wszystkich składników oprócz masła. Po kilku minutach wyrabiania dodaj masło i wyrabiaj aż całkowicie się wchłonie. Odstaw przykryte do wyrośnięcia na dwie godziny. Gdy wyrośnie wyrabiaj je chwilę. Podziel na 8 części i uformuj kule. Odstaw do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce. Zagotuj wodę w garnku. Ułóż kilka kul w naczyniu do gotowania na parze i przykryj. Gotuj około 10 minut. Podawaj ze śmietaną i owocami zagotowanymi z cukrem.

KOTLETY JAJECZNE
  • Jaja 8 szt.
  • Szczypior 1 mały pęczek
  • Por  1 szt.
  • Tymianek 1 gałązka
  • Natka pietruszki 2 gałązki
  • Bułka tarta
  • Sól 
  • Pieprz
  • Masło klarowane
  • Ziemniaki
  • Śmietana 12 %
  • Masło
  • Kasza gryczana
  • Ogórek kiszony
  • Kapusta modra
  • Ocet winny
  • Miód
  • Kminek
Ugotuj 7 jajek i zgnieć widelcem. Dodaj do nich posiekane drobno szczypior, natkę, tymianek. Na odrobinie masła przesmaż posiekanego drobno pora i dodaj do jaj razem z łyżką podprażonej bułki tartej i pozostałym jajem. Masę dokładnie wymieszaj i dopraw. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej i wstaw na 10 minut do zamrażalnika niech stężeją. Smaż na średnio rozgrzanym maśle klarowanym z dwóch stron aż się zrumienią. Podawaj z kaszą gryczaną, ogórkami i modrą kapustą podduszoną z octem i miodem z kminkiem. Lub z tłuczonymi ziemniakami, modrą kapustą podduszoną z octem i miodem z kminkiem i ogórkami.