DANIA Z AFRODYZJAKAMI - krewetki w sosie winnym

Zaskocz dziś swoją druga połówkę.

Krewetki w sosie winno maślanym z tostami
Składniki:
  • 20 szt. krewetek tygrysich
  • 50 ml oleju do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g świeżego chilli
  • 150 ml białego wina
  • 100 g masła
  • 1 szt. cytryny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 szt. pszennej bagietki
Sposób wykonania:
Krewetki obierz z pancerza i przewodu pokarmowego. Na patelni zagrzej olej, włóż krewetki i smaż aż zmienią kolor na różowy, dodaj czosnek i chilli. Gdy czosnek delikatnie się zeszkli podlej krewetki białym winem i odparuj alkohol. Pod koniec dodaj zimne masło, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Bagietkę tostuj na patelni i podawaj osobno.

Risotto z kurczakiem i cukinią
Składniki:
  • 150 g piersi z kurczaka
  • 1 szt. cukinii
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 50 g szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g ryżu do risotto
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 200 ml białego wino
  • 1 pęczek świeżego tymianku
  • natka pietruszki
  • 150 g masła
  • 100 g parmezanu
Sposób wykonania:
W rondelku podgrzej oliwę. Dodaj szalotkę, czosnek, ryż i delikatnie podsmaż. Gdy szalotka będzie szklista podlej winem i odparuj. Dodawaj wywar warzywny i mieszaj  przez około 15 minut. Cukinię i kurczaka pokrój w kostkę i dodaj pod koniec gotowania. Na koniec dodaj zimne masło, parmezan, tymianek i natkę pietruszki.

Brownie czekoladowe z malinami i truskawkami
Składniki:
  • 200 g masła
  • 200 g czekolady mlecznej deserowej
  • 3 szt. jaj
  • 50 g cukru waniliowego
  • 160 g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 300 g mrożonych malin
  • 1 opakowanie truskawek
Sposób wykonania:
Masło rozpuść z czekoladą, jajka rozbij z cukrem. Połącz obie masy i dodaj posiekane orzechy i  mąkę pszenną. Posmaruj blaszkę masłem i oprósz mąką. Wlej zawartość Piecz  przez ok. 30 minut w 165 st. C. Ciasto powinno być wilgotne, aby można z niego wyciąć kształt serca. Maliny ugotuj z cukrem i zmiksuj, na wierzch  wylej sos malinowy i ułóż truskawki, posyp cukrem pudrem.