KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA - ravioli

Jurek Nogal w kuchni PnŚ dziś proponuje kuchnią śródziemnomorską z trzech regionów

RAVIOLI
  • Mąka pszenna typ 400 200 g
  • Jaja 2 szt.
  • Sól
  • Gorgonzola 100 g
  • Szynka prosciutto crudo 8 plastrów
  • Risotta 100 g
  • Masło 50 g
  • Szałwia kilka listków
Z mąki i jaj zagnieć elastyczne ciasto i odstaw na pół godziny, przykryte by odpoczęło. Wymieszaj drobno posiekaną szynkę, gorgonzolę i ricottę, dopraw pieprzem. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i nałóż na połowę farsz, po jednej łyżeczce zachowując odstępy 6cm pomiędzy farszami. Zwilż pędzelkiem lub palcem ciasto pomiędzy farszami. Drugą połową ciasta przykryj połowę z farszem. Delikatnie pozbądź się pęcherzyków powietrza z przestrzeni wokół farszu i powycinaj kwadratowe pierożki. Brzegi połącz widelcem. Gotuj w osolonej wodzie aż pierożki wypłyną na powierzchnię. Masło roztop na patelni, gdy się roztopi wrzuć listki szałwii i zdejmij z ognia. Polej nim ravioli.

SZAKSZUKA
  • Cebula 2 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Papryka żółta 1 szt.
  • Pomidory w puszce 1 szt.
  • Kmin rzymski 1 łyżeczka
  • Cynamon laska 1 szt.
  • Kolendra świeża garść
  • Jaja 4 szt.
  • Bagietka 1 szt.
  • Suszona kiełbasa
Podsmaż na oliwie posiekana cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę, dopraw kuminem i odrobiną soli, smaż aż warzywa zmiękną. Dodaj pomidory z puszki i smaż dalej. Gdy sos będzie odpowiednio gęsty na wierzch wbij jaja i smaż dalej na wolnym ogniu aż białko się zetnie a żółtko będzie płynne. Nałóż na talerz i posyp kolendrą ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Pyszne z bagietką. Do pomidorów możesz dodać ulubiona kiełbasę lub szynkę.

SFAKIAN PIE
  • Mąka pszenna typ 480 250 g
  • Oliwa 2 łyżki
  • Woda 140 ml
  • Bryndza 300 g
  • Miód
  • Tymianek świeży
Z mąki oliwy i wody zagnieć gładkie ciasto i odstaw na pół godziny przykryte. Bryndzę wymieszaj z odrobiną tymianku. Ciasto podziel na 8 kulek i spłaszcz każdą na placek wielkości dłoni. Na środek placka nałóż łyżeczkę bryndzy i złącz brzegi ciasta tak by powstała kulka z serem w środku. Teraz delikatnie rozpłaszczaj kulkę tak aby się nie porwała. Ma powstać cienki placek. Gotowe placki smaż na małym ogniu na suchej patelni, niech się zrumienią z dwóch stron. Gorące polej miodem, zrób sobie kawkę i odpłyń.