SYLWESTROWA KUCHNIA IZY ZWIERZYŃSKIEJ - krem z papryki

Iza Zwierzyńska z mężem – urządzasz domówkę dla przyjaciół? Te przekąski muszą znaleźć się w twoim menu.

Zupa krem z pieczonej papryki
Składniki:
  • 4 czerwone papryki 
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 l wywaru warzywnego lub włoszczyzna 
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w piórka
  • świeża kolendra
  • ser mascarpone
WORECZKI FOLIOWE!
BLENDER, najlepiej ręczny z nożykami!, żeby zmiksować zupę (ważne, bo ostatnio nie było) 
Folia aluminiowa
Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazda nasienne. Ułożyć na blasze, delikatnie polać 1 łyżeczką oliwy, oprószyć solą. Obok położyć czosnek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 40-50 minut (aż papryka zmięknie). Upieczoną paprykę włożyć do torebki foliowej, zamknąć i odłożyć na 15 minut. Po tym czasie zdjąć z niej skórę. Na oliwie poddusić cebulę (przez ok. 10 minut), aż będzie szklista i miękka, dodać listki laurowe i gałązki tymianku, zalać gorącym wywarem, dodać paprykę i wyciśnięty, upieczony czosnek. Gotować ok. 20-30 minut. Z zupy wyjąć gałązki tymianku i liście laurowe. Zupę zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie wędzoną papryką.

Roladki z cukinii
Składniki: 
  • 2 cienkie, najlepiej długie cukinie 
  • Ser feta
  • Suszone pomidory
  • Oliwa z oliwek
Obieraczką przygotować cienkie plastry cukinii (a’la tagliatelle) ze skórą, ułożyć na folii aluminowej, piec w piekarniku przez ok 5-10 min. w temp 180 stopni. Ser feta i suszone pomidory pokroić na małe kostki i zrolować w plastrach cukinii.

Carpaccio z pieczonych buraków z serem kozim
Składniki:
  • 2 lub 3 buraki – najlepiej, aby były już upieczone wcześniej, bez skórki
  • rolada sera koziego dojrzewająca
  • rukola
  • płatki migdałów
  • świeżo mielony pieprz
  • gałązki rozmarynu/ świeży rozmaryn
Sałatka z mozzarellą i prosciutto di San Daniele
Składniki:
  • Roszponka
  • Mozzarella di bufala
  • 8 cieniutkich plastrów szynki włoskiej san daniele 
  • pomidorki koktajlowe
  • pestki dyni
  • suszone pomidory
  • owoc granatu
  • gęsty sos balsamiczny
  • grissini
Do roszponki dorzucić pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokroić i dodać suszone pomidory, ziarnka granatu, kawałki mozzarelli zwinąć w plastry prosciutto, polać sosem balsamicznym, na koniec uprażyć na suchej patelni pestki dyni i posypać nimi sałatkę. Podawać z grissini.