SYLWESTROWE PRZEKĄSKI - masło śledziowe

Pomysły na lekkie Sylwestrowe przekąski wg Jurka Sobieniaka.

Rolada serowa z orzechami włoskimi 
  • 400g sera żółtego 
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g żurawiny suszonej
  • Szczypta tymianku 
  • Sól, pieprz
  • 2 łyzki oliwy
  • Papier pergaminowy
Ser ucieramy na tarce, mieszamy z tymiankiem i rozsypujemy na papierze pergaminowym. Orzechy wkładamy do nagrzanego piekarnika na 8-10 min aby się uprażyły Gorące orzechy przesypujemy do miski dodajemy 2 łyżki oliwy, sól, pieprz i tymianek. Papier z serem wkładamy do piekarnika na 20 min w tem 120-130 st tak aby się roztopił, następnie wyjmujemy i posypujemy przesiekanymi orzechami i żurawiną całość zwijamy jak roladę pamiętając aby przy każdym zawinięciu lekko docisnąć masę serową. Gotową roladę wkładamy do lodówki aby się ściągnęła.

Śledź inaczej 
  • 1 filet ze śledzia w oleju
  • 200g masła
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 bagietka
  • 5 jajek
  • 50g parmezanu
Jajka gotujemy wrzucając na wrzątek 5 min. Parmezan trzemy na drobnych oczkach. Jajka obieramy i ucieramy z parmezanem 

Tatar z piklowaną cebulą
  • 500g udźca wołowego dolnej zrazowej
  • 1/2 pęczku kolendry
  • 1 strączek chili
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 1 cytryna
  • 1 op pumperniklu
Udziec czyścimy z błon i siekamy tak aby można było go formować nożem w dowolny kształt, mieszamy z posiekaną kolendrą, sosem sojowym i chili, dodajemy 30ml wody gazowanej i 30 ml oleju całość wyrabiamy i odstawiamy na 30 min.

Piklowana cebula
  • 2 czerwone cebule
  • 50g cukru
  • 20g cukru brązowego
  • 100 ml octu ryżowego
  • 3 goździki
  • Szczypta pieprzu
Cebulę siekamy w pióra następnie zasypujemy cukrem białym i wygniatamy tak aby pościła sok. Gotową cebulę przelewamy zimną wodą, odcedzamy i dodajemy przyprawy, cukier brązowy. Ponownie wygniatamy i zalewamy octem, odstawiamy na 20 min. Gotowy tatar podajemy na grzance z piklowaną cebulą.