ŁOSOŚ MARYNOWANY W BURAKU I POMARAŃCZY SKŁADNIKI:
- 500g łososia ze skórą
- 3 łyżki soli morskiej drobnej
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 300g surowego buraka startego grubo na tarce
- Skórka starta z 2 pomarańczy
- Po jednym małym pęczku: koperku, bazylii, pietruszki, trybuli
Usunąć ości z łososia pincetą do ryb, ułożyć łososia skórą do dołu na tacy z wyższymi rantami. Obrać i zetrzeć buraka na grubej tarce, przełożyć do dużej miski. Posiekać zioła, zetrzeć skórkę z pomarańczy. W misce wymieszać sól, cukier, sok z cytryny, buraka, skórkę z pomarańczy i posiekane zioła. Miksturę buraczaną ułożyć na łososiu grubą warstwą, owinąć folią spożywczą, obciążyć i włożyć do lodówki na 24 godziny (max 48 godzin). Po czasie marynowania usunąć marynatę, opłukać łososia krótko pod zimną bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko natłuścić oliwą, ponownie zawinąć w folię i przechowywać w lodówce do czasu podania.
PLACUSZKI Z RICOTTĄ, JOGURTEM I OWOCAMI SKŁADNIKI
- 350g świeżej ricotty ( lub twarożku sernikowego)
- 125ml maślanki
- 3 jajka, żółtka i białka osobno
- 1 łyżka drobnego cukru albo ksylitolu
- 75g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Jogurt grecki/naturalny
- Syrop klonowy
- Borówka amerykańska,
- Miechunka (Physalis)
- owoce sezonowe
Połącz ricottę, maślankę, żółtka i cukier w misce – wymieszaj dokładnie. Przesiej mąkę przez sitko + proszek do pieczenia + sól – wymieszaj z mokrymi składnikami. Ubij na prawie sztywno pianę z białek. Wmieszaj pianę do masy serowej w 2 częściach – dodaj 1 łyżkę piany i energicznie wymieszaj z masą, aby ją rozluźnić, pozostałą część piany wmieszaj delikatnie metalową łyżką. Smaż placuszki na patelni, z odrobiną oleju kokosowego lub masła klarowanego. Usmażone placuszki możesz podawać od razu albo przechować w lodówce lub zjeść na zimno jako drugie śniadanie lub lunch, z owocami i jogurtem.
JAJA GOTOWANE BAIN MARIE ZE SZPINAKIEM SKŁADNIKI:
- 250g świeżego szpinaku
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1/4 łyzeczki startej gałki muszkatołowej
- 3 łyżki śmietany 36%
- 1 łyżka startego sera parmezan
- 4 jajka
- 2 grube kromki chleba na zakwasie
Na patelni roztopić masło. Szpinak opłukać i dobrze osączyć na sicie. Czosnek posiekać drobno albo zetrzeć. Podsmażyć czosnek na patelni, bardzo krótko. Dodać szpinak i poddusić, aż zmięknie, jeśli jest dużo soku – odsączyć. Dodać śmietanę, parmezan i gałkę muszkatołowa, doprawić solą i pieprzem, zdjąć patelnię z ognia (można to przygotować wcześniej i przechować w lodówce). Do 4 słoiczków nałożyć kremowy szpinak zostawiając w środku zagłębienie na jajko. Wbić po jednym jajku do każdego słoiczka, zakręcić lekko. Ułożyć słoiczki w garnku, zalać wrzątkiem do 2/3 wysokości słoiczków, przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu 10-12 minut w zależności od wielkości jajek. W tym czasie przygotować grzanki z chleba, pokrojonego na „żołnierzyki”, czyli słupki o grubości 2,5 x 2,5 cm - podsmażyć na patelni z niewielka ilością oliwy lub masła, z każdej strony. Ugotowane jajka będą miały delikatnie ścięte białko i miękkie żółtko - obserwować czujnie.